lauantai 7. tammikuuta 2012

Irti päästämisen merkitys Muutoksen universaalissa kierrossa

Ymmärrän, että otsikko kuulostaa melko lennokkaalta, mutta koita kestää - asia on erittäin mielenkiintoinen ja erittäin tärkeä:

Muutoksen universaalissa kierrossa – siinä luonnollisessa kierrossa, joka kuvaa kaikkea universumissa tapahtuvaa kehitystä – on seitsemän vaihetta:
 1. Luominen – kaikkien muutosprosessien alkupiste.
 2. Kasvu – luomisen toteutuminen ja muotoutuminen.
 3. Kypsyyden monimutkaisuus – vakiintuneisuuden tilan saavuttaminen, jolloin järjestelmä toimii parhaimmillaan.
 4. Turbulenssi – järjestelmän tuleminen liian monimutkaiseksi kasvun ja kehityksen myötä, jotta se voisi toimia optimaalisella tasolla.
 5. Kaaos – järjestelmä alkaa murtua.
 6. Irti päästäminen – luopuminen osista, jotka eivät enää palvele tarkoitusta.
 7. Meditaatio ja sisäinen hiljaisuus – uudistumisen ja nuorentumisen tila.

Kaikki universumissa – ja elämässä – joutuu käymään läpi tämän kierron kehittyäkseen, uudistuakseen tai edetäkseen korkeammalle tasolle. Saatat huomata eri vaiheet omassa kasvun kierrossasi mm. seuraavin merkein:

Mikäli haluat, tavalla tai toisella, elää parempaa elämää, ensimmäinen askel on luoda visio sellaisesta elämästä, jonka haluat sekä niistä tavoitteista, joita haluat saavuttaa matkalla siihen visioosi.

Tämän jälkeen sinun tulee aloittaa toiminta tavoitteittesi saavuttamiseksi. Aloitat visiosi rakennusprosessin ja visiosi alkaa muodostua fyysisiksi asioiksi. Kasvat kohti visiotasi, ikäänkuin puu alkaa itää siemenestä.

Saavuttessasi tavoitteitasi, monet asiat sujuvat jouhevasti ja sinulla on hyvä meno päällä. Toimit ja työskentelet kenties “flow”-tilassa. Ideasi on saavuttanut kypsyyden.

Samalla kun saavutat yhä useampia välitavoitteistasi, alat huomata, että asiat tulevat yhä vaikeammiksi käsitellä. Alat kasvaa ulos nykyisistä rajoistasi, mikä aiheuttaa turbulenssia.

Lopulta saavutat pisteen, jolloin et enää kykene pitämään kaikkia palloja ilmassa yhtä aikaa. Olet ikään kuin lisännyt liian monta palloa jongleeraus-esitykseesi. Homma muuttuu kaoottiseksi.

Sinun täytyy päästää irti niistä asioista, jotka eivät enää palvele sinua ja visiotasi hyödyllisimmällä tavalla. Aivan kuten käärme luo nahkansa ja puu pudottaa lehtensä, sinun täytyy luopua vanhoista tavoistasi ja uskomuksistasi, jotka estävät sinua kasvamasta edelleen.

Irti päästämisen jälkeen sinun tulee palautua ja elpyä. Mene sisään itseesi ja valmistaudu uuteen luomisprosessiin. Vedä syvään henkeä ja kerää voimasi uudelleen. Kehityksen kierto on alkamassa uudelleen.

Monet meistä aloittavat prosessin ilman sen suurempia vaikeuksia. Seilaamme läpi kierron aina turbulenssiin ja kaaokseen asti. Ja iskeydymme tiiliseinään. Niin monet meistä eivät osaa päästää irti vanhoista uskomuksistamme, jotka palvelivat meitä joskus hyvin, mutta jotka nyt estävät meitä kasvamasta ja matkaamasta kohti visiotamme. Useimmille meistä irti päästäminen on se vaikein vaihe.

Jos tarkastelet mitä tahansa asiaa luonnossa, huomaat, että me ihmiset olemme ainoita olentoja universumissa, joilla on vaikeuksia päästää irti jostain sellaisesta, joka on esteenä kasvullemme. Meillä on tapana pitää kynsin hampain kiinni kaikenlaisesta turhasta, jota olemme itsellemme keränneet. Ja suurin osa meistä pitää tiukasti kiinni ainakin uskomuksista, jotka olemme oppineet joskus lapsena. Nuo uskomukset palvelivat ja suojelivat meitä niin hyvin ollessamme lapsia, mutta kasvaessamme vanhemmiksi, monet noista uskomuksista eivät enää palvele tarkoitustaan. Niistä tulee meille rajoitteita, rajoittavia uskomuksia.
Muuttuaksemme meidän tulee olla halukkaita päästämään irti vanhasta tavastamme olla. Jos se tapa miten näemme asiat ei muutu, jos pidämme kiinni vanhasta, saamme jatkossakin aikaan vain samanlaisia tuloksia.” - Bill Harris
On olemassa useita tapoja ja tekniikoita, joiden avulla voimme muuttaa näitä rajoittavia uskomuksiamme. Maxwell Maltz kuvaa esimerkiksi kuusiviikkoisen prosessin kirjassaan Psycho-Cybernetics. On kuitenkin myös paljon nopeampia tapoja päästä samoihin lopputuloksiin. NLP (Neuro-Linguistic Programming) on osoittanut, että näitä rajoittavia uskomuksia on mahdollista muuttaa jopa muutamassa minuutissa.

On olemassa useita itseopiskelukirjoja uskomusten muuttamisprosesseista ja -tekniikoista, kuten Maltzin Psycho-Cybernetics, mutta jos haluat saada aikaan tuloksia nopeasti ja tehokkaasti, suosittelen, että otat yhteyttä kokeneeseen NLP coachiin tai ilmoittaudut mukaan NLP-kurssille. Koska maailmalla on kaikenlaisia nk. “NLP:n harjoittajia,” suosittelen lisäksi, että varmistat NLP coachin tai kouluttajan olevan itsensä NLP:n kehittäjän, Richard Bandlerin, sertifioima.Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

4 kommenttia:

 1. Loistava kirjoitus,kiitos Hannu

  VastaaPoista
 2. Hyvää tarinaa, mutta ihan lopun kommentti Bandlerin ainutlaatuisuudesta vähän ihmetytti. Ei sovi minun tapaani ajatella NLP:stä, joka on syvimmiltään toimivien mallien löytämistä, eikä jonkin yhden ainoan mallin pitämistä ainoana oikeana

  VastaaPoista
 3. Pekka: Kiitos kommentistasi. NLP on todellakin lähtenyt alun alkujaan toimivien mallien löytämisestä ja hyödyntämisestä. Richard Bandler on kuitenkin jo lähes 40 vuoden ajan kehittänyt NLP:tä edelleen, minkä johdosta Bandlerin edustama NLP onkin nykyään myös paljon muuta ja enemmän kuin mistä se alun alkujaan lähti liikkeelle.
  Olen valitettavasti tutustunut matkan varrella kaikenlaisiin NLP:n harjoittajiin ja jopa kouluttajiin, jotka ovat joko jääneet sille NLP:n alkuaikoijen tasolle tai jopa puhuvat NLP:stä jonain aivan muuna kuin mitä se oikeasti on.
  Valitettavasti maailmalla on kaikenlaista koulututusta NLP:n nimellä. Richard Bandlerin sertifioimat NLP:n harjoittajat ja kouluttajat ovat ainakin saaneet koulutuksensa NLP:n alkuperäiseltä - ja jatkuvalta - kehittäjältä. Varmasti on muitakin päteviä NLP:n osaajia, mutta mielestäni Bandlerin sertifikaatti on paras ja luotettavin tae osaamisesta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, mainio kirjoitus! Itselleni erityisen ajankohtainen, kun oman firmani kanssa taitaa olla joissakin mukavissa asioissa irtipäästämisen aika. Hyödyllistä katsella asioita tuon mallin pohjalta pari askelta eteenpäin. Heti alkaa syntymään ideoita.

  VastaaPoista