maanantai 9. tammikuuta 2012

Viisi syytä miksi (ainakin) yrittäjällä tulisi olla mentori

Vaikka alla oleva teksti onkin suunnattu lähinnä yrittäjille, samat asiat pätevät kaikille meille, jotka haluamme nauttia elämästämme enemmän, menestyä paremmin työssämme tai tehdä työtä, jolla on merkitystä itsellemme ja muille.

Yrittäjänä oleminen on usein ympärivuorokautista työtä. Riippuen intohimostasi työtäsi kohtaan, se voi tuntua todella musertavalta työmäärältä tai se voi olla elämäsi täyttymys. Hyvä mentori tai coach (valmentaja) voi auttaa molemmissa tapauksissa.

Yrittäjältä puuttuu usein ne massiiviset taustavoimat, joita suuren yrityksen johtajalla on käytettävissään käytännöllisesti katsoen välittömästi. Toisaalta, yrittäjä voi yleensä tehdä nopeitakin muutoksia toimintoihinsa vastatakseen markkinoiden vaatimuksiin.

Koska monilta yrittäjältä puuttuu johtoryhmän tuki ja sen mukanaan tuomat edut, hän joutuu usein työskentelemään rajoitetummilla voimavaroilla ja näkemyksillä. Mitä yrittäjä silloin tarvitsee, on mentori tai coach, joka auttaa häntä saavuttamaan unelmansa. Alla on esiteltynä viisi hyvää syytä, miksi yrittäjällä – ja monella muullakin - tulisi olla mentori tai coach:

1. Hyvä mentori kysyy kysymyksiä, jotka auttavat sinua laajentamaan näkemyksiäsi. Sinun ei tulisi katsoa asioita pelkästään omasta näkökulmastasi.Saadaksesi aikaan muutoksia, sinun tulee välttää ahdaskatseisuutta ja nähdä asiat uudesta perspektiivistä. Uudet näkökulmat antavat sinulle myös selkeän etulyöntiaseman kilpailijoihisi nähden.

2. Mentori voi osoittaa sinulle mistä hankkia lisää tietoa. Mentori ei ole henkilö, jolla on kaikki vastaukset hallussaan, mutta hyvän mentorin tulee kyetä antamaan neuvoja ja ideoita tarvitsemiesi vastausten ja avun hankkimiseen. Sinun ei pitäisi viettää tuntikausia pohtien kysymyksiä joihin asiantuntemuksesi ei riitä. Etsi sen sijaan joku, joka tietää paremmin.

3. Mentori voi auttaa sinua nauttimaan työstäsi enemmän. Omaatko intohimoa työtäsi kohtaan? Ryhdytkö joka päivä innoissasi töihisi? Hyvä mentori voi auttaa sinua löytämään kadoksissa olevan intohimosi. Kun olet innoissasi työstäsi, saat aikaan enemmän ja aivoissasi vallitsevat positiiviset kemikaalit tuottavat parempia tuloksia.

4. Mentori on hyvä kaikupohja. Usein jo pelkästään se, että kerrot suunnitelmasi ja ideasi ääneen jollekin joka kuuntelee ja ymmärtää mistä puhut, auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut itse. Heittämällä väliin muutamia oikein kohdennettuja kysymyksiä, mentori voi auttaa sinua oivaltamaan ne vastaukset, jotka sinulla jo on tiedostamattomassa mielessäsi.

5. Hyvällä mentorilla on paljon työkaluja. Mentorointi ei ole pelkästään kuuntelemista ja oikeiden kysymysten esittämistä. Varsin usein mentorilla tulee olla todellisia työkaluja ja harjoitteita, joiden avulla saat aikaan todellista edistymistä. Joskus vain tarvitset oikeita välineitä ja vastauksia ongelmiisi, ja hyvä mentori antaa niitä sinulle. Tavalla tai toisella.

Jos olet yrittäjä ja sinulla ei vielä ole mentoria tai coachia, hanki sellainen. Oikeanlaisen mentorin löytäminen juuri sinulle voi joskus kestää jonkin aikaa, mutta ilman oleminen voi tulla sinulle vielä paljon kallimmaksi. Kysele muilta referenssejä, tapaa potentiaalinen mentori muutaman kerran. Tiedät kyllä kun olet löytänyt sen oikean. Mutta hanki sellainen.Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti