keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Eroon huonoista tunteista

Oletko koskaan miettinyt kuinka kauan sinä vietät päivässä aikaa huonoissa tunnetiloissa? Kuinka monet noista huonoista tunnetiloista ovat turhia? Lähes kaikki? Olisiko mukavampaa viettää enemmän aikaa hyvissä tunnetiloissa? Hyvä uutinen on, että huonoista tunteista voi päästä eroon ja korvata ne hyvillä tunteilla.

Ennen kuin pääsemme tutkimaan miten se oikein on mahdollista, on syytä tutustua hieman siihen, miten tunnetilamme ylipäätään muodostuvat ja minkälaisia vaikutuksia tunnetiloillamme on.

Ensinnäkin on hyvä tunnistaa, että tunnetilamme vaikuttavat voimakkaasti käyttäytymiseemme. Jos olemme esimerkiksi vihaisia tai ärsyyntyneitä, käyttäydymme varmasti sen mukaisesti. Vaikka yrittäisimme peittääkin noita tunteita, on selvää, että käytöksemme on erilaista kuin vaikka jos olisimme iloisia. Vastaavasti, kun olemme tyytyväisiä tai onnellisia, käytöksemme ja toimintamme on sen mukaista.

Toinen huomion arvoinen seikka on se, että toimintamme ja käyttäytymisemme tuottaa meille ne tulokset, joita elämässä saavutamme. Jos siis olemme enimmäkseen huonoissa tunnetiloissa, saavutamme toimintamme ja käyttäytymisemme kautta sen mukaisia, enimmäkseen huonoja, tuloksia.

Jos taas vietämme aikaamme enimmäkseen hyvissä tunnetiloissa, käyttäytymisemme ja toimintamme tuottaa meille sen mukaisia – hyviä – tuloksia.

Melko lailla loogista, eikö vain?

Tunnetilamme siis vaikuttavat merkittävästi siihen, millaisia tuloksia saamme aikaiseksi.

No miten näihin tunnetiloihin sitten voi oikein vaikuttaa?

Yksi tekijä on fysiologiamme, kehomme asento. Teepä tässä samalla lukiessasi pieni kokeilu: Lysähdä hieman kasaan, paina pääsi alaspäin, hartiat hieman eteenpäin kumaraan, katse alaviistoon. Nyt sano itsellesi, joko hiljaa mielessäsi tai vaikka ihan ääneenkin, että kylläpä on hyvä fiilis, elämä on ihanaa. Pistä merkille oma tunnetilasi.

Seuraavaksi ota hyvä ryhti, suorista selkärankasi, hartiat taakse, leuka ja katse ylös, rinta rottingille, levitä vielä vaikka kätesi hieman sivulle. Nyt sano uudestaan nuo samat asiat: ”Kylläpä on hyvä fiilis, elämä on ihanaa!”

Kumpi asento oli vakuuttavampi? Sanoit itsellesi samat asiat, mutta jälkimmäisellä kerralla tuntui enemmän siltä, mitä itsellesi sanoit, eikö vain?

Fysiologiallamme on siis suora vaikutus tunnetiloihimme. Kiinnitä siis huomiota siihen.

Toinen asia, joka vaikuttaa merkittävästi tunnetiloihimme, on ajattelumme. Tiesitkö, että voit todellakin vaikuttaa siihen, mitä ja miten ajattelet?

Ajattelumme koostuvat pääasiassa – ei siis pelkästään, mutta pääasiassa – sisäisistä mielikuvistamme ja sisäisistä äänistämme. Ja sillä, minkälaisia mielikuvia muodostamme ja minkälaisia asioita sanomme itsellemme päämme sisällä, vaikutamme siihen, minkälainen tunnetila meillä on. Katsotko siis sisäisiä mielikuvia epäonnistumisista ja siitä, mikä voi mennä pieleen vai onnistumisista ja siitä, mitä voit saavuttaa? Sanotko itsellesi mielessäsi ”minä en osaa” vai ”minä kykenen siihen?”

Aina kun huomiomme on suuntautunut johonkin, mitä emme halua elämäämme, mitä haluamme tavalla tai toisella välttää, olemme huonoissa tunnetiloissa. Vastaavasti aina, kun huomiomme on suuntautunut asioihin, joita haluamme lisää elämäämme tai niihin hyviin asioihin, joita meillä jo on elämässämme, olemme hyvissä tunnetiloissa.

Tästä seuraa, että aina kun olet huonoissa tunnetiloissa, se on merkki siitä, että huomiosi on suuntautunut asioihin, joita et halua tapahtuvan tai joita haluat jotenkin muuten välttää. Kun haluat muuttaa tämän tunnetilan positiiviseksi, sinun tulee suunnata huomiosi – ja ajatuksesi – johonkin sellaiseen asiaan, jota haluat tapahtuvan tai jota haluat sinulla olevan. Samalla huomiosi muuten kiinnittyy mm. ongelman sijasta sen ratkaisuun.

Kun vielä samanaikaisesti kiinnität huomiosi fysiologiaasi ja korjaat kehon asentosi ryhdikkääksi ja suuntaat katseesi ylös, tuon ajattelun suuntaaminen kohti positiivisia asioita tulee huomattavasti helpommaksi.

Haasteena on kuitenkin usein se, että ajattelumme tapahtuu pääsääntöisesti tiedostamattamme. Suurimman osan aikaa aivoissamme pyörii huikea määrä erilaisia tiedostamattomia prosesseja, joista meidän vaikea saada kiinni. Näihin tiedostamattomalla tasolla toimiviin ohjelmointeihimme vaikuttavat puolestaan mm. uskomuksemme, arvomme, ankkurimme, sisäiset strategiamme sekä monet muut seikat. Jotta siis saisimme ajattelumme toimimaan paremmin myös tiedostamattomalla tasolla, meidän tulee päästä eroon monista rajoittavista uskomuksistamme, olla tietoisia arvohierarkiastamme (ja kenties muokatakin sitä), muokata strategioitamme jne.

Muun muassa arvoista ja uskomuksista puhun runsaasti kirjoittamassani Oma sininen meresi -kirjassa. Kirjan harjoitusten avulla pääset todennäköisesti jo varsin pitkälle haluamiesi muutosten tekemisessä. Tämän lisäksi pätevän NLP-valmentajan ja/tai sertifioudun NLP-kurssin avulla saat todella runsaasti lisää toimivia työkaluja ajattelusi ja toimintasi muuttamiseen.

Huolimatta noista tiedostamattomista prosesseistasi, voit siis joka tapauksessa merkittävästi parantaa tunnetilojasi, ja sen kautta tuloksiasi elämässäsi, pelkästään tulemalla tietoiseksi tunnetiloistasi ja tekemällä edellä mainittuja muutoksia ajatteluusi ja fysiologiaasi aina tarpeen mukaan. Yhdistämällä siihen vielä NLP-valmennuksen ja/tai –koulutuksen, tulet saamaan aikaan merkittäviä, positiivisia, muutoksia ajattelussasi, käyttäytymisessäsi, tuloksissasi ja – elämässäsi!

Liity postituslistalle:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti