torstai 13. lokakuuta 2011

Burnout, boreout ja flow

Tämän päivän (13.10.2011) Helsingin Sanomissa oli artikkeli tunnetun jääkiekkovaikuttajan Juhani Tammisen totaalisesta loppuun palamisesta, burnoutista. On hienoa, että ”Aurinkokuningas” on tullut julkisuuteen burnoutinsa suhteen, hienoa sen sijaan ei ole, että hän joutui sen kokemaan. Parissa hänen luentotilaisuudessaan ja yhden Jokerit – HIFK –ottelun hänen vieressään Hartwall Areenan aitiossa istuneena, haluan vilpittömästi toivottaa Tamille hyvää toipumista ja ennen kaikkea onnea ja menestystä jatkon suhteen.

Burnout voi syntyä periaatteessa silloin, kun haasteet ja vaatimukset ovat tarpeeksi pitkään merkittävästi liian suuret voimavaroihin (esim. aika ja osaaminen) nähden.

Toisena ääripäänä voi esiintyä, julkisuudessa huomattavasti vähäisemmälle huomiolle jäänyt, nk. ”boreout”, eli täydellinen tylsistyminen, joka puolestaan syntyy, kun voimavarat ovat tarpeeksi pitkään merkittävästi suuremmat käsillä oleviin haasteisiin ja vaatimuksiin nähden. ”Boreoutin” seuraukset ovat hyvin samankaltaiset burnoutin kanssa: ihminen ei saa käytännössä enää mitään aikaiseksi, on täysin tyhjä olo.

Burnoutin ja boreoutin välissä kulkee sitten se hyvinkin toivottu tila, nk. flow-tila, jolloin kaikki tuntuu sujuvan kuin unelma. Tämä tila on mahdollista saavuttaa, kun haasteet ja vaatimukset ovat optimaalisessa suhteessa resurssien suhteen. Flow-tilassa ihminen toimii siis optimaalisessa suoritustilassa. Tämä on myös äärimmäisen nautinnollinen tila työskennellä, oli kyseessä sitten urheilusuoritus, työsuoritus, esiintymistilanne tai melkein mitä muuta tahansa.

Flow-tilan saavuttaminen ei ole automaatio, mutta sen saavuttamista voidaan edesauttaa merkittävästi. Tärkeintä on nimenomaan se, että henkilöön kohdistuvat vaatimukset ja hänellä käytössään olevat resurssit ovat optimaalisessa suhteessa toisiinsa nähden. Koska näiden ylläpitäminen juuri oikeassa suhteessa on käytännössä usein mahdotonta, liikkuu ihminen ihanteellisissakin olosuhteissa lähestulkoon jatkuvasti jossain vähintäänkin kiihtyneisyyden ja turvallisuuden tunteen välimaastossa.

Flow-tilassa toimimisen kannalta onkin tärkeää, että tunnistetaan milloin vaatimustaso alkaa aiheuttaa voimakkaampia negatiivisia tunnetiloja, kuten huolestuneisuutta, jolloin joko haaste- ja vaatimustasoa tulisi hieman laskea tai sitten antaa lisää resursseja joko koulutuksen tai ajan muodossa. Vastaavasti, mikäli aletaan huomata merkkejä esim. ikävystymisestä, tulisi henkilön saada pikimmiten enemmän haasteita.

Näiden merkkien havaitseminen on usein vaikeaa, varsinkin jos kaikki ihmiset myös ympärillä ovat kovasti kiinni omissa kiireissään. Tämän vuoksi ammattimaisen mentorin tai coachin käyttö saattaa olla paras ratkaisu optimaalisen suoritustason ja henkisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi ja burnoutin tai boreoutin välttämiseksi.

Erityisesti urheilussa ne kaikkein parhaimmat suoritukset saavutetaan usein flow-tilassa. Tässä henkisellä valmennuksella voi olla myös ratkaiseva rooli.

Lisää tästä aiheesta blogikirjoituksessa Enemmän Flow:ta!


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti