tiistai 29. toukokuuta 2012

Arvot ja tarkoitus – mikä on tärkeää ja miksi?

Yritysmaailmassa on jo pitkään puhuttu arvoista ja missiosta – tosin ne ovat monessa tapauksessa enemmänkin pelkkää sanahelinää ja yrityskuvallista kikkailua, kuin oikeasti toimintaa ohjaavia tekijöitä. Jos niihin kuitenkin paneutuu aidosti, niillä voi olla suurikin merkitys, varsinkin pitkällä aikavälillä.

Harva kuitenkaan on miettinyt näitä asioita omalla henkilökohtaisella tasollaan. Tämä on sääli, sillä arvoilla ja tarkoituksella on merkittävä rooli henkilökohtaisen menestyksen ja onnellisuuden saavuttamisessa.
“Omien arvojen tunteminen on loistavaa, sillä onnellisuus tulee siitä, että elät arvojesi mukaisesti joka ikinen päivä, huolimatta siitä kuinka lähellä tai kaukana tavoitteesi näyttävätkään olevan.” - Paul McKenna
Asian pohdinnan voi aloittaa kysymällä itseltään: ”mikä on minulle tärkeää?” – ja odottaa vastausta. Kysyessäsi tämän itseltäsi, saat todennäköisesti pienen listan vastauksia, kuten esim. raha, rakkaus, onnellisuus, menestys, lapset, työ jne. Nämä ovat yleensä melko ilmiselviä vastauksia ja niinpä niihin ei pidäkään välttämättä tyytyä.

Tätä ”pinnallista” listaa on hyvä lähteä tarkastelemaan hieman syvemmin. Kysy siis itseltäsi: ”mikä rahassa on minulle tärkeää?”, ”mikä rakkaudessa on minulle tärkeää?” jne. Nyt alat todennäköisesti saamaan jo hieman erilaisia vastauksia, kuten ehkä: ”rahan avulla voin ruokkia perheeni,” ”rahan avulla voin parantaa omaa elämänlaatuani,” ”rakkaus tekee minut onnelliseksi,” ”rakkaus tarkoittaa sitä, että välitän muista ihmisistä” tai kenties jotain muuta vastaavaa.

Tätä ”mikä siinä on minulle tärkeää” –kysymysten sarjaa voi jatkaa hyvinkin pitkälle ja tällä tapaa paljastuu usein niitä todellisia asioita, jotka sinulle ovat tärkeitä.

Kun olet saanut listattua 6-10 sinulle tärkeää asiaa, ne on hyvä laittaa myös tärkeysjärjestykseen. Tämä onnistuu esim. vertaamalla arvoja keskenään aina pareittain. Ota siis listan kaksi ensimmäistä arvoa ja kysy itseltäsi kumpi niistä on sinulle tärkeämpi. Kun olet saanut vastauksen ota se tärkeämpi arvoista ja vertaa sitä listalla seuraavana olevaan. Ota taas näistä kahdesta se joka on sinulle tärkeämpi ja vertaa jälleen sitä seuraavaan arvoon listalla. Käy tällä tapaa läpi koko lista aina viimeisenä olevaan arvoon asti. Näin saat selville tärkeimmän arvosi. Kirjaa se siis ykköseksi.

Tämän jälkeen vedä tämän tärkeimmän arvosi yli viiva listalla ja tee sama vertailu uudelleen jäljellä olevien arvojen kesken. Näin saat selville itsellesi toiseksi tärkeimmän arvon. Kirjaa se puolestaan itsellesi kakkoseksi ja vedä sen yli viiva listalla. Jatka tällä tavoin kunnes olet saanut kaikki listaamasi arvot tärkeysjärjestykseen.

Seuraavaksi on syytä tarkastella arvojasi ja niiden järjestystä hieman tarkemmin. Löytyykö niistä kenties arvoristiriitoja? Arvoristiriita syntyy, kun jokin arvo on, tavalla tai toisella, jonkin toisen arvon toteutumisen esteenä. Jos sinulle on esimerkiksi lähes yhtä tärkeää välttää epäonnistumisia kuin saavuttaa menestystä, kyseisten arvojen välillä saattaa olla ristiriita, sillä saavuttaaksesi menestystä sinun on oltava valmis kohtaamaan myös epäonnistumisia matkan varrella.
“Olen oppinut enemmän epäonnistumisistani kuin onnistumisistani.” – Richard Branson
Arvoristiriidat ovat varsin yleisiä ja ne saattavat merkittävästi estää ihmistä saavuttamasta onnellisuutta tai menestystä. Arvoristiriita saattaa itse asiassa olla jopa se avaintekijä.

Edellä esitetty on varsin yksinkertainen tapa selvittää itselleen mikä elämässä on tärkeää. Kun kysymyksiä pohtii tarpeeksi pitkälle, voi löytää myös vastauksen niinkin isoon kysymykseen kuin mikä ylipäätään on elämän tarkoitus.

Löysitpä sitten arvomäärittelyn avulla elämäsi tarkoituksen tai et, niin arvojesi pohjalta sinun kannattaa joka tapauksessa kirjoittaa itsellesi oma elämäntehtäväsi. Elämäntehtävä on tiivistetty, yhden tai kahden lauseen mittainen kuvaus siitä mikä sinulle on kaikkein tärkeintä, tyyliin ”tehtävänäni on auttaa parhaalla mahdollisella tavalla lapseni oman itsenäisen elämänsä alkuun sekä elää itse onnellista elämää.”

Kuten aiemmin todettu, yritykset ovat jo pitkään kirjoittaneet itselleen ”elämäntehtäviä.” Esimerkiksi HOK Elannon tehtävänä on ”liiketoimintaa harjoittamalla tuottaa palveluja ja etuja jäsenilleen.”

Miksi arvojen ja elämäntehtävän – tai –tarkoituksen – selvittäminen sitten on niin tärkeää? Arvot ja tarkoitus antavat sinulle suunnan. Ilman suuntaa ja tarkoitusta elämä – tai yritysten tapauksessa liiketoiminta – seilaa helposti alueille, jotka eivät tuota tyydytystä, saatika sitten onnea. Arvot ja tarkoitus yhdessä oikein asetettujen tavoitteiden kanssa auttavat sinua pitämään oikean suunnan elämässäsi ja toiminnassasi. Ja kun kuljet elämässäsi jatkuvasti suuntaan, joka tuottaa sinulle suurinta mahdollista tyydytystä ja nautintoa, on elämä todellakin elämisen arvoista.

Ottaakseni tähän lopuksi vielä mukaan tuon liiketoiminta-aspektinkin: Miltä mahtaisikaan tuntua työskennellä yrityksessä, jolla on selkeä suunta ja jonka tuotteilla tai palveluilla on merkitystä? 
“Tehokkailla elämäntehtävillä on kolme yhteistä ominaisuutta: intohimo, tarkoitus ja suunta.” - Richard Bandler & Garner Thomson


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti