maanantai 9. syyskuuta 2013

Menestyksen ja onnellisuuden määritelmät

Menestykselle löytyy monta määritelmää. Yleisimmin menestyksellä tarkoitetaan kaiketi tavoitteiden onnistunutta saavuttamista. Sivistyssanakirjasta sanalle ”menestys” löytyy puolestaan mm. seuraavia synonyymejä: onni, onnistuminen, myötäkäyminen ja myönteisyys. Synonyymisanakirjasta taasen löytyy samalle sanalle synonyymeiksi mm. voitollisuus, onni, edistys, kasvu sekä myötäkäyminen.

Mielenkiintoista on, että sana onni siis yhdistetään sanaan menestys.

Jos sitten katsotaan sanalle ”onni” synonyymejä, niin sivistyssanakirja tarjoaa mm. seuraavia sanoja: suuri ilo, syvä tyytyväisyys, riemu, onnellisuus, onnellisuuden tila, kohtalon suopeus, menestys ja onnellinen sattuma. Synonyymisanakirja puolestaan esittää mm. sanoja taivas, kohtalo, menestys, sallimus, sattuma, ilo, tuuri, onnellisuus sekä autuus.

Entäpä sitten onnellisuus? Psykologi David Myersin mukaan onnellisuus on ”läpitunkeva tunne siitä, että elämä on hyvää.” Sivistyssanakirja löytää sanalle ”onnellisuus” synonyymeiksi mm. suotuisuus, otollisuus ja onni, ja synonyymisanakirja puolestaan onni, autuus, iloisuus, pirteys, tyytyväisyys, mielenrauha, nautinto, ilo, ekstaasi, riemu, lumous, euforia, hilpeys, yltäkylläisyys, hauskuus, elämänilo, nauru, optimismi, hyvinvointi sekä hyvä olo.

Mistä tuo kaikki siis kertoo? Muun muassa siitä, että sanoille ”menestys” ja ”onnellisuus” löytyy selkeitä yhteyksiä jo kielessämmekin.

Parhaiten menestyksen ja onnellisuuden yhteys kiteytyy mielestäni kuitenkin Deepak Chopran määritelmässä elämässä menestymisestä:
”Elämässä menestyminen voitaisiin määritellä onnellisuuden jatkuvana laajenemisena ja arvokkaiden tavoitteiden progressiivisena toteuttamisena… Tämän lisäksi, menestys on matka, ei päämäärä.”
Deepak Chopran määritelmä on kuitenkin sen verran monitasoinen, että se kaipaa mielestäni hieman syvempää tarkastelua.

Ensinnä huomio kiinnittyy ”onnellisuuden jatkuvaan laajenemiseen.”

Ihmisen mielellä on taipumuksena kyllästyä jos kaikki pysyy aina samanlaisena. Tai kuten Richard Bandler ja Garner Thomson asian ilmaisevat: “Asiat eivät pysy samoina. Jos et liiku eteenpäin, ne huononevat.”

Monet henkiset valmentajat opastavat, että meidän tulisi olla tyytyväisiä tähän hetkeen ja siihen, mitä meillä jo on elämässämme. Olen samaa mieltä. Haasteeksi muodostuu kuitenkin se, että meillä on luonnostaan tiedostamaton tarve muutokselle ja kehitykselle – toisilla tämä tarve tosin on heikompi ja toisilla voimakkaampi. Ja toisaalta myös onneksi näin, sillä mikäli tätä tarvetta ei olisi, ihmiskunta sekä maailma jossa elämme ei olisi kehittynyt siihen, mitä se nyt on.

On kuitenkin vain yksi hetki elämässämme jolloin voimme kokea onnellisuutta ja se on aina tämä hetki, tässä ja nyt. Sen vuoksi on siis äärimmäisen tärkeää, että osaamme nauttia ja olla kiitollisia siitä mitä meillä on, tässä ja nyt. Mutta jos asiat eivät jollain aikavälillä muutu ja kehity, alamme tulla tyytymättömiksi. Sen vuoksi on mielestäni välttämätöntä, että koemme myös onnellisuutemme jatkuvasti laajenevan ja kehittyvän. Ja kuten Choprakin asian ilmaisee, onnellisuuden jatkuva laajeneminen on osa elämässä menestymisen tunnetta.

Entäpä sitten Chopran mainitsemat ”arvokkaat tavoitteet”?

Kuten jo aiemmin esitin, menestyksen yleinen määritelmä on tavoitteiden onnistunut saavuttaminen. Mutta se mikä nostaa menestyksemme ja onnellisuutemme aivan uusiin lukemiin, on nimenomaan se, että tavoitteet, joiden eteen työskentelemme, ovat meille itsellemme arvokkaita! Valitettavan monet meistä työskentelevät päivät pitkät joko muiden ihmisten tavoitteiden eteen tai sitten puuhastelevat sellaisten asioiden parissa, joilla ei ole juurikaan mitään arvoa heille itselleenkään.

Me vietämme aikaamme joka tapauksessa jollain tavoin. Se, miten me vietämme aikaamme, vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mitä saamme elämässämme aikaan ja myös siihen, kuinka onnellisia olemme. Kun me vietämme aikaamme sellaisten asioiden parissa, jotka ovat aikamme ja elämämme arvoisia, saamme myös aikaan asioita, jotka ovat meille, tavalla tai toisella, arvokkaita. Esimerkiksi: Kumpi asia mahtaisi tuoda sinulle, varsinkin pitkällä aikavälillä, enemmän tyydytystä ja onnellisuutta: työskentely itsesi ja perheesi hyvinvoinnin eteen vai löhöily sohvalla tosiTV-ohjelmia katsellen?

Kolmas seikka, johon Chopran määritelmässä kannattaa kiinnittää huomiota, on ”progressiivinen toteuttaminen.” Samalla tavoin kuin ”onnellisuuden jatkuva laajeneminen,” näiden arvokkaiden tavoitteittemme on syytä myös kasvaa sitä mukaa kun itse kehitymme ja saavutamme tavoitteitamme. ”Nälkä kasvaa syödessä,” sanotaan, mutta minusta tässä on kyse jostain vielä suuremmasta ja ylevämmästä. Samalla kun saavutamme tavoitteitamme, huomaamme itse kasvavamme ja saavamme jotain merkityksellistä aikaan. Ja se, jos mikä, tuntuu hyvältä!

Niinpä tuosta kaikesta kasvaakin se matka, johon Chopra viittaa. Mikäli tavoitteenamme on aina vain saavuttaa jokin päämäärä, niin mitä sitten kun se on saavutettu? Kun tavoitteemme kasvavat progressiivisesti matkamme edetessä ja samalla koemme jatkuvasti saavamme aikaan jotain arvokasta, voimme kokea myös onnellisuutemme jatkuvasti laajenevan ja saavan aina vain uusia ulottuvuuksia.

Mutta tärkeää on nimenomaan nauttia siitä matkasta. Jos aina vain ajattelemme, että sitten kun olen saavuttanut sen-ja-sen tavoitteen, niin sitten olen onnellinen ja sitten koen olevani menestynyt, niin kysymykseni kuuluu: miksi odottaa? Jos aina vain siirrämme onnellisuuden ja menestyksen tunnettamme eteenpäin, niin koska niiden aika oikein on? Miksi emme nauttisi niistä jo nyt, juuri tänään ja tässä hetkessä?

Kun olemme matkalla kohti jotain meille tärkeää ja arvokasta, kaikki ne asiat, joita silloin tapahtuu matkan varrella, ovat osa sitä prosessia ja siis kaikki omalta osaltaan arvokkaita. Miksi emme siis nauttisi jokaisesta askeleesta?

On tärkeää huomata Chopran määritelmää tarkasteltaessa, että me itse määrittelemme loppujen lopuksi sen, mitä menestys meille tarkoittaa. Me itse siis määrittelemme sen, mitä menestys on. Ja kun me itse määrittelemme sen, me voimme myös itse nauttia siitä.
Menestys ei siis ole mitattavissa rahan taikka saavutetun julkisuuden määrällä – mikäli et sitä itse halua niin määritellä. Menestystä ei myöskään tarvitse määrittää olympia- tai MM-mitalien määrällä. Ihminen, joka esimerkiksi kehittyy jatkuvasti lajissaan ja kokee koko ajan uusia onnistumisen kokemuksia, voi kokea olevansa jopa menestyneempi – ja onnellisempi – kuin jonkin lajin maailmanmestari. Samoin siivooja, joka tekee aina vain puhtaampaa jälkeä, voi kokea olevampi menestyneempi ja onnellisempi kuin stressaantunut siivousfirman toimitusjohtaja.
Kysymys kuuluukin pitkälti: mitä sinä haluat, miksi sitä haluat ja mitä olet valmis tekemään sen eteen?
“Menestyksekkäänä oleminen on minkä tahansa tavoitteiden saavuttamista, olivatpa ne sitten materiaalisia, henkisiä tai yksinkertaisesti vain paremman elämän elämistä.” - Owen Fitzpatrick

(Kirjoitus on osa Hannu Pirilän uuden Oma sininen meresi -kirjan ensimmäisestä luvusta, blogikirjoituksen muotoon muokattuna)


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti