torstai 31. tammikuuta 2013

Hyvä olo vs. paha olo

Tämä vuosi on omalta osaltani lähtenyt vauhdilla käyntiin. Työsarkana on ollut normaalia yrityskonsultointia ja –valmennusta, mutta myös oman kirjan (Itsensä kehittämisen, menestyksen ja onnellisuuden pieni kirja) julkaisu sekä muutamat erittäin mielenkiintoiset yksityisvalmennukset.

Nimenomaan yksityisvalmennusten puolella kirjo on ollut mitä mielenkiintoisin ja innostavin: Huippulupaavan pöytätennispelaajan Markus Myllärisen avustamista kohti menestystä ja maailmanvalloitusta sekä toisaalta lentopelkoisten ja paniikkihäiriöisten asiakkaiden elämän helpottamista.

Olen blogikirjoituksissani keskittynyt aiemmin lähes pelkästään menestykseen, huippusuorituksiin ja muuhun tavoitteita kohti suuntautuvaan kirjoitteluun. Tällä kertaa aiheeni käsittelee kuitenkin hieman enemmän sitä elämän synkempää puolta, pahaa oloa – tavalla tai toisella.

Paha olo – oli kyse sitten huolestuneisuudesta, pelosta tai jopa paniikista – johtuu pohjimmiltaan vain ja ainoastaan yhdestä asiasta: nimittäin siitä, että suuntaamme ajatuksemme ja huomiomme siihen, mitä haluamme välttää. Aina, kun ajattelemme jotain, mitä emme halua elämäämme, tunnemme olomme huonoksi. Joskus tunne voi olla lievä ja joskus tunne voi olla niin voimakas, että se ottaa meistä kokonaan vallan.

Hyvän olon ja pahan olon prosessi on sinällään samanlainen. Ajattelumme koostuu pääasiassa mielikuvistamme ja sisäisestä keskustelustamme. Jos katsomme mielessämme kuvia epämiellyttävistä asioista, asioista joita emme haluaisi elämäämme, tai puhumme itsellemme negatiivisella äänensävyllä negatiivisista asioista, ne tuottavat meille aivan fyysisestikin huonoa oloa. Jos sen sijaan katsomme kuvia asioista joista nautimme ja joita haluamme lisää elämäämme tai puhumme itsellemme miellyttävällä äänensävyllä mukavista asioista, vaikutus on päinvastainen. Tähän kun lisää vielä fyysisen asentomme – sulkeutunut, kumara asento vs. ryhdikäs, avoin asento – on paketti melko lailla kasassa.

Mielenkiintoinen kysymys onkin, kuka sitten ohjaa ajatteluamme ja kehomme asentoja? Vastaus on tietenkin: me itse.

Mutta onko asia kuitenkaan niin yksinkertainen?

Me olemme elämämme varrella oppineen huiman määrän erilaisia tapoja, ehdollistumia (ankkureita), uskomuksia, strategioita ja ties vaikka mitä, jotka ovat sillä oppimishetkellä palvelleet meitä ja suojelleet meitä. Jokin opittu tapa tai uskomus, joka on ollut meille jossain tilanteessa hyödyksi, ei kuitenkaan välttämättä ole sitä muissa elämäntilanteissamme. Silti olemme saattaneet tiedostamattomassa mielessämme muodostaa yhtäläisyyden tai vastaavuuden pelkästään jopa yhden kokemuksen perusteella. Näistä tavoista ja uskomuksista on saattanut muodostua meille rajoitteita, jotka ikään kuin rajoittavat vapauttamme valita sitä, miten ajattelemme. Ja kaikki tämä tapahtuu usein automaationa, tiedostamattoman mielemme ohjaamana.

Kun haluamme päästä eroon huolestuneisuudesta, peloista tai jopa paniikkikohtauksista, meidän on opetettava aivomme ajattelemaan uudella tavalla. Tähän on olemassa lukematon määrä tekniikoita, mutta viime kädessä kyse on kuitenkin tuosta hyvin yksinkertaisesta asiasta: Sen sijaan, että ajattelisimme sitä, mitä emme halua tapahtuvan, meidän tulisi ajatella sitä mitä haluamme tapahtuvan.

Esimerkiksi eräs voimakkaista paniikkikohtauksista kärsinyt asiakkaani sai aiemmin paniikkikohtauksen mm. ajatellessaan sillan ylittämistä autolla. Hän loi itselleen paniikin näkemällä mielikuvia siitä, kuinka hän menettää auton hallinnan ja hän syöksyy autoineen sillalta alas. Opetin ensin asiakastani ikään kuin neutraloimaan paniikin tunteen muokkaamalla näitä mielikuvia siitä mitä hän ei halunnut tapahtuvan. Jo pelkästään tämän avulla hän raportoi onnistuneensa usean sillan ylityksessä ilmaan tietoakaan paniikista. Seuraavassa vaiheessa keskityimme sitten suuntaamaan ajatukset niihin asioihin joita hän haluaa tapahtuvan. Tuloksena pahan olon (paniikin) sijaan hyvää, miellyttävää oloa.

Vaikka ero sen välillä onko meillä hyvä vai paha olo onkin hyvin yksinkertainen, tarvittavan muutoksen tekeminen voi usein olla vaikeaa yksin. Onneksi NLP tarjoaa kuitenkin hämmästyttävän tehokkaita tapoja ja tekniikoita tarkoituksenmukaisten muutosten tekemiseen. Omassa ammatissani näiden tekniikoiden hallitseminen on tuonut minulle kerta toisensa jälkeen toinen toistaan palkitsevampia kokemuksia ja yhä vain kasvavaa innostusta jatkaa työni tekemistä. Ja mm. niistä ajatuksista minulle tulee varsin hyvä olo.



Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti