Hannu Pirilän blogi, aiheina itsensä kehittäminen, henkinen valmennus, NLP, hyvinvointi, onnellisuus ja elämässä menestyminen.
keskiviikko 28. joulukuuta 2011
Itsensä kehittämisen kirjoista
Itsensä kehittämisen kirjojen määrä on meillä Suomessakin jatkuvasti kasvussa. Mitä hyötyä niistä on? Kuka niitä oikein lukee?
Eräällä tapaa itsensä kehittämisen kirjoja on ollut saatavilla jo kauan aikaa, aivan ensimmäisistä johtamisoppaista aina nykyisiin itsensä kehittämisen ja henkilökohtaisen kehittymisen kirjoihin. Mutta kun asiaa ajattelee hieman tarkemmin, ehkä kaikkien aikojen luetuin itsensä kehittämisen kirja kirjoitettiin jo noin pari vuosituhatta sitten ja tätä kirjaa luetaan vielä tänä päivänäkin aktiivisesti ympäri maailmaa. Tämä kirja on Raamattu.
Nykyään markkinoilla on niin lukuisia erilaisia itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja, että monille, varsinkin aiheesta vasta kiinnostuneille, voi olla varsin vaikeaa valita minkä kirjan lukisi. Vaikka onkin käytännössä mahdotonta antaa mitään yleispätevää ohjetta tai neuvoa, on kuitenkin pari seikkaa joita sinun kannattaa ottaa huomioon, kun päätät minkä kirjan luet seuraavaksi:
- Etsi/kysy suosituksia ihmisiltä joihin luotat ja joita arvostat. Kysy coachilta tai mentoriltasi, keskustele aiheesta foorumeilla, lue itsensä kehittämisen sivustoja ja etsi vinkkejä. Monet ihmiset ovat enemmän kuin halukkaita auttamaan ja antamaan suosituksiaan.
- Luota intuitioosi. Mene kirjakauppaan tai kirjastoon ja selaa itsensä kehittämisen hyllyjä. Lue kirjojen etu- ja takakansia ja yksinkertaisesti vain nappaa kirja, joka jollain tapaa tuntuu houkuttavan sinua. Usein tiedostamaton mielesi tietää parhaiten.
Mielestäni on tärkeää, että löydät sen mikä toimii parhaiten juuri sinulle ja että paneudut syvemmin juuri siihen. Älä kuitenkaan jää liian tiukasti kiinni vain yhteen tapaan kehittää itseäsi. Laajenna perspektiiviäsi aina silloin tällöin.
On kuitenkin tärkeää tunnistaa, että vaikka lukemalla voi oppia paljon ja hyvät kirjat voivat antaa sinulle runsaasti uusia oivalluksia sekä motivoida sinua parempaan elämään, ne eivät kuitenkaan voi antaa sinulle kaikkea tarvitsemaasi. Kirjat ovat aina suunnatut suuremmille joukoille ihmisiä, eivät yhdelle yksittäiselle ihmiselle. Jotta pääsisit mahdollisimman tehokkaasti eteenpäin itsesi kehittämisen tiellä, suosittelen vilpittömästi, että hankit itsellesi coachin (valmentajan) tai mentorin - tai vaikka useampia. Jo pelkästään muutama tapaaminen hyvän coachin kanssa voi auttaa sinua äärimmäisen paljon ja antaa sinulle kunnon avituksen oikeaan suuntaan.
Hyvät itsensä kehittämisen kirjat tukevat sinua pyrkimyksissäsi ja antavat hyviä neuvoja, mutta ne eivät kykene millään antamaan sellaisia henkilökohtaisia, juuri sinulle räätälöityjä ohjeita ja ajatuksia, joita voit saada coachilta tai mentorilta. Älä kuitenkaan unohda kysyä coachiltasi myös suosituksia hyvistä kirjoista!
Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.
tiistai 27. joulukuuta 2011
Henkilökohtainen kehittyminen vs. ryhmän kehittyminen – vai voiko ne yhdistää?
Itsensä kehittämisestä on tullut erittäin suosittua ja siitä on muodostunut jopa aivan oma liiketoiminta-alueensakin nykyään. Jotkut ovat kuitenkin julistaneet, että ihmiset, jotka panostavat itsensä kehittämiseen, ovat itsekeskeisiä eivätkä tuota mitään yhteiseksi hyväksi. Onko todellakin näin?
Ensinnäkin, kuten osoitan blogissani ”Itsensäkehittäminen avaimena menestykseen,” itsensä kehittäminen ei tarkoita sitä, että olisit itsekeskeinen. Päinvastoin: Se tarkoittaa nimittäin sitä, että kehität itseäsi parantaaksesi koko ihmiskunnan hyvinvointia. Niinpä voidaankin todeta, että henkilökohtainen kehittyminen ja ryhmän kehittyminen voivat yhdistyä. Itse asiassa ryhmän kehittymisen edellytyksenä on, että ryhmän jäsenet panostavat itsensä kehittämiseen.
Tehokkaan ryhmän kaksi avaintekijää ovat yhteiset päämäärät ja yhteiset tavoitteet. Ennen kuin ryhmän jäsen kykenee todella sitoutumaan ryhmän päämäärään, hänen tulee varmistaa, että hänen omat päämääränsä ja tavoitteensa ovat linjassa ryhmän päämäärien ja tavoitteiden kanssa. Tämä puolestaan tarkoittaa, että ryhmän jäsen, joka ei ole panostanut siihen, että hän on selvillä omista päämääristään ja tavoitteistaan – eli ei siis ole panostanut itsensä kehittämiseen – ei voi sitoutua sataprosenttisesti ryhmän tavoitteisiin.
Lisäksi: Ihminen, joka on paremmin selvillä omista arvoistaan, lahjakkuuksistaan ja potentiaalistaan, joka jatkuvasti kehittää omia taitojaan ja osaamistaan ja joka on kehittänyt sellaisia henkilökohtaisia ominaisuuksiaan, kuten itsekuria, päättäväisyyttä, johdonmukaisuutta, kärsivällisyyttä, rohkeutta ja anteeksiantamista, on aivan varmasti kykenevämpi tuottamaan jotain arvokasta koko tiimin hyväksi.
Henkilö, joka on selvillä omista tarpeistaan ja kyvyistään ja joka kykenee näkemään yhteyden omien ja tiimin tarpeiden ja osaamisen välillä, on aivan varmasti myös sitoutuneempi ryhmäänsä kuin sellainen, joka on epävarma itsestään ja joka on ”vain” yksi ryhmän jäsen. Sitoutunut ryhmänjäsen ei laske työtuntejaan. Hän mittaa tuloksia.
Näin ollen ryhmän kehitys ei ole täysipainoista ilman riittävää määrää ryhmänjäsenten omaa henkilökohtaista kehittymistä. Ne kulkevat käsi kädessä ja niiden on yhdistyttävä, mikäli halutaan muodostaa tiimi, joka nauttii työskentelystään yhdessä, jolla on vähemmän haitallisia yhteenottoja ja joka vain yksinkertaisesti menee ja tuottaa erinomaisia tuloksia. Kun asiaa ajattelee tarkemmin, eikö tuollaista tiimiä juuri usein kutsuta voittajajoukkueeksi?
Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.
sunnuntai 25. joulukuuta 2011
Henkilökohtainen kehittyminen osana ammatillista urakehitystä
Kehittäessäsi oman henkilökohtaisen elämäsi eri osa-alueita, voit odottaa myös urakehityksesi ottavan uutta suuntaa eteenpäin. Sellaisista vanhoista rajoittavista uskomuksista, jotka eivät enää palvele sinua kaikkein tarkoituksenmukaisimmalla tavalla, eroon pääseminen ei palvele ainoastaan sinua itseäsi omalla henkilökohtaisella tasollasi. Se ei nimittäin jää huomaamatta myöskään työnantajaltasi – tai potentiaaliselta työnantajaltasi.
Ihmiset, jotka asettavat itselleen tavoitteita, saavuttavat niitä. Ihmiset, jotka tekevät ja toimivat, saavat aikaan tuloksia. Ihmiset, jotka ovat motivoituneita, tekevät ja toimivat. Ihmiset, jotka nauttivat siitä mitä tekevät, ovat motivoituneita. Tuon kaiken jokainen pystyy päättelemään pelkällä maalaisjärjellään. Miksi sitten useimmat ihmiset ovat jääneet kiinni työhön, josta he eivät pidä ja räpiköivät vain selvitäkseen päivästä päivään?
Ero elämästään nauttivien menestyjien ja päivästä päivään räpiköijien välillä ei ole geeneissä, siviilisäädyssä tai ihonvärissä. Ero on asenteessa ja siinä miten katsot asioita.
Kun lisäät elämääsi elementtejä kuten sellaisen työn tekemisen josta todella nautit, tarkoituksen löytämisen sille mitä teet ja oikeanlaisten tavoitteiden asettamisen, et ainoastaan lisää omaa yleistä onnellisuuttasi, vaan parannat myös omaa työsuoritustasi. Kyseessä on siis kehä, joka ikään kuin ruokkii itse itseään.
Tutkimukset osoittavat, että kun teet jotain asiaa enemmän, tulet paremmaksi siinä. Kun tulet paremmaksi siinä mitä teet, alat nauttia sen tekemisestä enemmän. Ja mitä enemmän nautit siitä, sitä enemmän haluat tehdä sitä. Ja kun taas teet sitä asiaa enemmän, sitä paremmaksi siinä tulet. Ja niin kehä ja kehitys kulkee eteen päin.
Vai kulkeeko?
Ihmiset kyllästyvät asioihin. Varsinkin, jos heiltä puuttuu tarkoitus sille, mitä he tekevät ja/tai kun kehittyminen syystä tai toisesta pysähtyy. Henkilökohtainen - ja ammatillinen - kehittyminen tarkoittaa myös, että samalla kun tulet paremmaksi siinä mitä teet, etsit myös aktiivisesti tapoja laajentaa tietoisuuttasi siitä mitä teet sekä kuinka voit jatkuvasti kehittyä ja lisätä uusia ulottuvuuksia siihen.
Kun nautit siitä mitä teet, sinulla on tarkoitus sille mitä teet ja etsit aktiivisesti tapoja saavuttaaksesi enemmän ja täyttääksesi tarkoituksesi vielä paremmin, silloin yhdistät itsesi kehittämisen urakehitykseesi.
Kuka tahansa älykäs, tai edes kohtuullisen järkevä, työnantaja osaa arvostaa pyrkimyksiäsi ja tuloksia joita saavutat. Ja jos ei arvosta, niin etsi itsellesi sellainen joka arvostaa.
Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.
tiistai 6. joulukuuta 2011
Viisi vinkkiä tavoitteiden asettamiseen
”On todistettu moneen kertaan, että mikäli sinulla ei ole tavoitteita, on todennäköistä, että et koskaan löydä mitä todella haluat.” - Shelle Rose Charvet
On ilmiselvää, että mikäli haluat saavuttaa jotain merkittävää elämässäsi, sinulla tulee olla tavoitteita. Toisaalta, sinun tulee olla myös tarkkana minkälaisia tavoitteita itsellesi asetat.
”Ensimmäinen asia on päättää: Mitä haluaa? Kun tavoite on hyvin määritelty, sitä on myös helpompi ryhtyä toteuttamaan.” - Terttu Grönfors & Trygve Roos
Kuinka sitten asettaa tavoitteita? Millainen on hyvin määritelty tavoite? Tähän on viisi perusperiaatetta:
- Ilmaise mitä haluat, älä mitä et halua. Toisin sanoen, kuvaile se haluttu tila, jossa haluat olla kun olet tavoitteessasi.
- Tiedostamaton mielemme ei kykene käsittelemään sanaa ”ei.” Jos sanot itsellesi: ”en halua olla lihava,” tiedostamaton mielesi jättää huomioimatta sanan ”en” ja kuulee sen sijaan ”haluan olla lihava.” Tiedostamaton mielesi ymmärtää siis ainoastaan lopputuleman, joka on ”lihava.”
- Näin ollen, sinun tulee esittää tavoitteesi esimerkiksi näin: ”Haluan olla hoikka. Haluan nähdä pyykkilautavatsani,” tai jotain vastaavaa.
2. Haluttava
- Mikä on sinun motivaatiosi tavoitteen saavuttamiseen? Yksikin hyvä syy riittää, kunhan se on riittävän hyvä.
- Kysy itseltäsi: "miksi tämä tavoite on tärkeä minulle?" tai "mikä tässä tavoitteessa on minulle tärkeää?"
- Jos et löydä hyvää syytä, tavoite tuskin sytyttää sinua toimintaan. Tavoittele mieluummin niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä.
- Onko tavoitteesi sinun kontrolloitavissa? Jos se ei ole, kuinka voit saavuttaa sen? Todennäköisesti et voikaan.
- Sinun tulee varmistaa, että sinä olet tavoitteen kontrolloiva ja alkuun paneva voima ja että sinä ylläpidät tavoitteen saavuttamiseen vaadittavia prosesseja.
- Mikäli tavoitteesi kuitenkin edellyttää myös jollain tapaa muiden panosta, keskity siihen, mihin sinä voit vaikuttaa.
- Visualisoi miltä näyttää, kuulostaa ja tuntuu, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Mene mielessäsi siihen hetkeen kun olet sen saavuttanut. Ole tuossa hetkessä niin täysin kuin vain kykenet, niin kuin se kaikki todella tapahtuisi. Syy, miksi tämä asia on niin tärkeä, on se, että aivomme käsittelevät tietoa kuvina, ääninä ja tunteina. Mikäli emme pysty kuvailemaan tavoitettamme näiden aistien kautta, aivoillamme on suuria vaikeuksia ymmärtää koko tavoitetta.
- Mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi? Mitä tiettyjä asioita tapahtuu, kun saavutat sen? Mistä muut ihmiset tietävät, että olet saavuttanut sen? Mikä on elämässäsi eri lailla, kun olet saavuttanut tavoitteesi?
- Aseta tavoitteesi saavuttamiselle myös päivämäärä. Anna itsellesi tarpeeksi aikaa saavuttaa se, mutta älä kuitenkaan liikaa. Tavoitteen tulee olla haaste, mutta silti järkevä haaste (jos et ole asettamaasi päivämäärään mennessä saavuttanut tavoitettasi, niin älä muuta tavoitettasi vaan anna sille uusi päivämäärä, pohdi mitä sinun tulee muuttaa toiminnassasi ja jatka toimiasi tavoitteesi saavuttamiseksi).
5. Ekologinen
- Kysy itseltäsi: “Onko tämä hyväksi minulle ja elämässäni oleville tärkeille ihmisille (perhe, ystävät, kollegat jne.)?” sekä ”loukkaako tämä muiden oikeuksia?” Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on ”kyllä” ja toiseen kysymykseen ”ei”, niin olet oikeilla jäljillä.
- Kysy myös: ”Millä tavoin tämä vaikuttaa positiivisesti elämääni?” ja ”onko elinpiirissäni ketään, joka voisi auttaa minua?”
- Lopuksi kysy vielä: "Onko tämän tavoitteen saavuttamisella mitään negatiivisia vaikutuksia?" Jos negatiivisia vaikutuksia on, niin pohdi ovatko positiiviset vaikutukset riittävän merkittäviä peitotakseen negatiiviset vaikutukset.
Käytä tätä muistilistaa aina, kun asetat itsellesi tavoitteita. Kun tavoitteesi on oikein asetettu ja muotoiltu, olet jo tehnyt tarpeellisen pohjatyön. Tämän jälkeen sinun tulee enää käynnistää toiminta tavoitteesi saavuttamiseksi.
Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)