tiistai 6. joulukuuta 2011

Viisi vinkkiä tavoitteiden asettamiseen

”On todistettu moneen kertaan, että mikäli sinulla ei ole tavoitteita, on todennäköistä, että et koskaan löydä mitä todella haluat.” - Shelle Rose Charvet
On ilmiselvää, että mikäli haluat saavuttaa jotain merkittävää elämässäsi, sinulla tulee olla tavoitteita. Toisaalta, sinun tulee olla myös tarkkana minkälaisia tavoitteita itsellesi asetat.
”Ensimmäinen asia on päättää: Mitä haluaa? Kun tavoite on hyvin määritelty, sitä on myös helpompi ryhtyä toteuttamaan.” - Terttu Grönfors & Trygve Roos
Kuinka sitten asettaa tavoitteita? Millainen on hyvin määritelty tavoite? Tähän on viisi perusperiaatetta:

1. Ilmaistu positiivisessa muodossa
 • Ilmaise mitä haluat, älä mitä et halua. Toisin sanoen, kuvaile se haluttu tila, jossa haluat olla kun olet tavoitteessasi.
 • Tiedostamaton mielemme ei kykene käsittelemään sanaa ”ei.” Jos sanot itsellesi: ”en halua olla lihava,” tiedostamaton mielesi jättää huomioimatta sanan ”en” ja kuulee sen sijaan ”haluan olla lihava.” Tiedostamaton mielesi ymmärtää siis ainoastaan lopputuleman, joka on ”lihava.”
 • Näin ollen, sinun tulee esittää tavoitteesi esimerkiksi näin: ”Haluan olla hoikka. Haluan nähdä pyykkilautavatsani,” tai jotain vastaavaa.
2. Haluttava
 • Mikä on sinun motivaatiosi tavoitteen saavuttamiseen? Yksikin hyvä syy riittää, kunhan se on riittävän hyvä.
 • Kysy itseltäsi: "miksi tämä tavoite on tärkeä minulle?" tai "mikä tässä tavoitteessa on minulle tärkeää?"
 • Jos et löydä hyvää syytä, tavoite tuskin sytyttää sinua toimintaan. Tavoittele mieluummin niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä.
3. Henkilön itsensä alkuun panema ja ylläpitämä
 • Onko tavoitteesi sinun kontrolloitavissa? Jos se ei ole, kuinka voit saavuttaa sen? Todennäköisesti et voikaan.
 • Sinun tulee varmistaa, että sinä olet tavoitteen kontrolloiva ja alkuun paneva voima ja että sinä ylläpidät tavoitteen saavuttamiseen vaadittavia prosesseja.
 • Mikäli tavoitteesi kuitenkin edellyttää myös jollain tapaa muiden panosta, keskity siihen, mihin sinä voit vaikuttaa.
4. Yksityiskohtaisesti aistittava
 • Visualisoi miltä näyttää, kuulostaa ja tuntuu, kun olet saavuttanut tavoitteesi. Mene mielessäsi siihen hetkeen kun olet sen saavuttanut. Ole tuossa hetkessä niin täysin kuin vain kykenet, niin kuin se kaikki todella tapahtuisi. Syy, miksi tämä asia on niin tärkeä, on se, että aivomme käsittelevät tietoa kuvina, ääninä ja tunteina. Mikäli emme pysty kuvailemaan tavoitettamme näiden aistien kautta, aivoillamme on suuria vaikeuksia ymmärtää koko tavoitetta.
 • Mistä tiedät, että olet saavuttanut tavoitteesi? Mitä tiettyjä asioita tapahtuu, kun saavutat sen? Mistä muut ihmiset tietävät, että olet saavuttanut sen? Mikä on elämässäsi eri lailla, kun olet saavuttanut tavoitteesi?
 • Aseta tavoitteesi saavuttamiselle myös päivämäärä. Anna itsellesi tarpeeksi aikaa saavuttaa se, mutta älä kuitenkaan liikaa. Tavoitteen tulee olla haaste, mutta silti järkevä haaste (jos et ole asettamaasi päivämäärään mennessä saavuttanut tavoitettasi, niin älä muuta tavoitettasi vaan anna sille uusi päivämäärä, pohdi mitä sinun tulee muuttaa toiminnassasi ja jatka toimiasi tavoitteesi saavuttamiseksi).
5. Ekologinen
 • Kysy itseltäsi: “Onko tämä hyväksi minulle ja elämässäni oleville tärkeille ihmisille (perhe, ystävät, kollegat jne.)?” sekä ”loukkaako tämä muiden oikeuksia?” Jos vastaus ensimmäiseen kysymykseen on ”kyllä” ja toiseen kysymykseen ”ei”, niin olet oikeilla jäljillä.
 • Kysy myös: ”Millä tavoin tämä vaikuttaa positiivisesti elämääni?” ja ”onko elinpiirissäni ketään, joka voisi auttaa minua?”
 • Lopuksi kysy vielä: "Onko tämän tavoitteen saavuttamisella mitään negatiivisia vaikutuksia?" Jos negatiivisia vaikutuksia on, niin pohdi ovatko positiiviset vaikutukset riittävän merkittäviä peitotakseen negatiiviset vaikutukset.
Käytä tätä muistilistaa aina, kun asetat itsellesi tavoitteita. Kun tavoitteesi on oikein asetettu ja muotoiltu, olet jo tehnyt tarpeellisen pohjatyön. Tämän jälkeen sinun tulee enää käynnistää toiminta tavoitteesi saavuttamiseksi.Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti