keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Mitä Brasilialle oikein tapahtui?

Eilinen jalkapallon MM-välieräottelu Brasilia – Saksa löi varmasti ällikällä kaikki hiemankin jalkapalloa seuraavat ihmiset ympäri maailman.

5 – 0 Saksalle ensimmäisen puoliajan jälkeen. Lopputulos 7 – 1 Saksalle.

Mitä ihmettä oikein tapahtui?

Syitä voidaan varmasti hakea kahden Brasilian avainpelaajan poissaolosta. Hyökkäyksen dynamo Neymar loukkaantuneena ja puolustuksen johtohahmo Thiago Silva pelikiellossa.

Näillä oli aivan varmasti osuutensa Brasilian sekasortoiseen esitykseen, mutta ei ehkä siinä mielessä kuin mitä moni ajattelee. Brasiliassa on varmasti muitakin erinomaisia hyökkääjiä kuin Neymar, jotka osaavat tehdä maaleja, kuljettaa palloa ja antaa oivaltavia syöttöjä. Samoin Brasiliassa on aivan varmasti muitakin erinomaisia toppareita kuin Thiago Silva, jotka osaavat sijoittua oikein, hallitsevat pääpelaamisen sekä avaavat syötöt.

Ensimmäisenä katseen voi luonnollisesti kääntää valmentaja Luiz Felipe Scolariin. Hän oli vastuussa joukkueen taktiikasta ja peluutuksesta. Hän peluutti avainpelaajiaan ja antoi heille kenties liian suuren vastuun koko joukkueen suorituksesta. Nyt kun molemmat olivat poissa pelistä, vastuunkantajia ei enää löytynytkään.

Kun taas vertaa Brasiliaa Saksaan, voidaan todeta, että Saksalla ei ole kellään yhtä suurta roolia joukkueessa kuin mitä Neymarilla ja Thiago Silvalla oli Brasilian joukkueessa – paitsi ehkä maalivahti Manuel Neuerilla. Saksa on enemmän joukkue, Brasilia yhdistelmä yksilöitä.

Kaikki tuo yllä mainittu löytyy varmaan kuitenkin monen muunkin ottelua analysoivasta kirjoituksesta. Se, mikä minua kuitenkin urheilun henkisen valmennuksen näkövinkkelistä hämmästytti, ja huolestutti, oli brasilialaisten käytös ennen ottelun alkuvihellystä: Brasilian joukkue levitti eteensä Neymarin pelipaidan. Kyseinen ele nosti Neymarin arvon poissaolevana pelaajana erittäin korkealle pelaajien mielissä. Se oli osoitus siitä, että pelaajilla oli vahva huomio siinä, mitä heiltä puuttui.

Joukkue, joka haluaa voittaa ottelun, keskittää huomionsa siihen, mitä heillä on ja mitä kaikkea he voivat hyödyntää. Jos avainpelaaja on poissa, heidän tulee kylmästi unohtaa hänet ja keskittyä siihen, miten he voivat ottelun voittaa käytettävissään olevilla resursseilla.

Kiteytettynä: Brasilia lähti otteluun niin, että heillä oli jo valmiiksi ajatukset siinä, mitä he ovat jo menettäneet (= avainpelaajansa). Vaikka tämän jälkeen kuinka yrittäisi keskittyä otteluun, tiedostaman mieli on jo ottanut vahvan kiinnityksen tappioon.

Joidenkin lehtitietojen mukaan Brasilia oli käyttänyt pudotuspelien aikana psykologin apua. Eikö kyseinen psykologi todellakaan kyennyt tarttumaan tähän menetyksen mielialaan ja muuttamaan sitä? Tulee mieleeni tapaus Suomen lumilautailijoiden valmistautumisesta Naganon olympialaisiin


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti