maanantai 22. huhtikuuta 2013

Traumoista ei pääse eroon käymällä niitä läpi vaan rakentamalla tulevaisuutta


Helsingin Sanomissa oli 20.4.2013 pitkä artikkeli, joka kertoi ansiokkaasti traumaperäisestä stressioireyhtymästä ja sen hoidon tehottomuudesta kriisiavussa.

Jo varsin pitkään on ollut tiedossa, että ikävistä kokemuksista ei pääse eroon kertaamalla niitä uudestaan ja uudestaan mielessään. Itse asiassa se useimmiten vain pahentaa tilannetta. Osittain tästä kirjoitin jo aiemminkin mm. blogikirjoituksessani Hyvä olo vs. paha olo. Jostain syystä monet eri terapiamuodot ovat kuitenkin sinnikkäästi pitäneet kiinni tästä vanhasta tavasta ”hoitaa” ihmisiä.

NLP:n, neuro-lingvistisen ohjelmoinnin, kehittäjä Dr Richard Bandler huomasi jo n. 40 vuotta sitten, että tämä tapa ei toimi. Sen sijaan Dr Bandler alkoi yhdessä John Grinderin kanssa etsiä tapoja, joilla ihmiset olivat päässeet eroon traumoistaan, peloistaan ja fobioistaan. Muun muassa mallintamalla näitä onnistumisia Bandler ja Grinder loivat NLP:n ja siihen kuuluvat tekniikat.

Näitä tekniikoita erityisesti Dr Bandler on kehittänyt ja opettanut edelleen jo 40 vuoden ajan ja nykyään voidaan jo sanoa, että NLP-menetelmien avulla ihmisten on mahdollista päästä eroon traumaattisista kokemuksistaan jopa muutamassa minuutissa, minkä jälkeen he voivat alkaa ikävissä muistoissa vellomisen sijaan keskittyä oman, paremman, tulevaisuutensa rakentamiseen. Tämän vuoksi on mielestäni erityisen hämmästyttävää, että yhä edelleenkin ihmisiä käy yhteiskunnan tukemissa, jopa vuosikausia kestävissä, tehottomissa terapioissa, joissa tutkimustenkin mukaan masennus- ja muut oireet usein vain pahenevat.

Yksinkertaistaen voitaisiin todeta, että traumat on syytä heittää menemään ja sen sijaan meidän tulisi keskittyä siihen, mikä on elämässä oikeasti tärkeää ja itselle sekä muille tarkoituksenmukaista. Ikävissä kokemuksissa vellominen tuskin on hyödyksi kenellekään.

Nyt tiedän, että moni ajattelee: ”helppohan se on noin sanoa, mutta kun minä olen jo yrittänyt eikä se ole onnistunut,” tai jotain muuta vastaavaa.

Niin, helppohan se on minun sanoa, kun olen nähnyt tämän muutoksen tapahtuvan jo niin monta kertaa asiakkaissani. NLP-valmennuksen avulla.

Kuten Dr Bandler asian ilmaisee: ”Menneisyydessä parasta on se, että se on ohi. Tulevaisuudessa taas parasta on se, että kaikenlaista hienoa voi tapahtua.”


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti