torstai 18. lokakuuta 2012

Menestys ja huippusuoritus

Huippusuoritus ei ole huippusuorittajien yksinoikeus. Muutkin kuin huippu-urheilijat ja maailmankuulut esiintyjät tarvitsevat kokemuksia omista huippusuorituksistaan.

Meidän jokaisen omat, pienetkin, huippusuorituksemme tuovat elämäämme nautintoa, innostusta ja kannustusta. Ilman pieniä ja suuria huippusuorituksia elämästämme jää helposti puuttumaan ”se jokin.” Ilman omia huippusuoritushetkiämme elämästämme voi helposti muodostua puuduttavaa, yksitoikkoista ja tasapaksua, eikö vain?

Menestys melkein missä tahansa asiassa edellyttää lähes aina jonkin tyyppisiä huippusuorituksia. Meille kaikille tulee elämässämme eteen tilanteita jolloin haluaisimme
saada itsestämme irti huippusuorituksemme. Jollekin se tilanne voi olla kilpasuoritus urheilussa, jollekin toiselle taas jonkinlainen esiintymistilanne, kolmannelle puolestaan suoriutuminen ripeästi, tehokkaasti ja menestyksekkäästi arkisista askareista.

Huippusuoritus ei myöskään ole sattumaa. Se edellyttää osaamista ja harjoittelua, mutta niiden lisäksi tarvitset vielä oikeanlaisen haasteen ja tavoitteen sekä optimaalisen mentaalisen tilan, jossa saat ulosmitattua kaiken osaamisesi parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Olipa tarpeesi, tavoitteesi ja tilanteesi sitten mikä tahansa, kaikille huippusuorituksille on olemassa siis kaksi äärimmäisen oleellista yhteistä elementtiä:
  1. Oikeanlainen tavoite, ja
  2. Oikeanlainen tunnetila

Oikeanlainen tavoite

Pyrittäessä huippusuoritukseen, flow-tilaan pääseminen takaa lähes poikkeuksetta vähintäänkin erinomaisen suorituksen – ja flow-tilahan on ikään kuin se ”ihanteellinen suoritustila,” jossa suorittaminen tuntuu äärimmäisen vaivattomalta ja luontevalta.

Chicagon yliopiston psykologisen laitoksen johtajana aikoinaan toiminut Mihaly Csikszentmihalyi on kenties kuuluisin flow-tilan tutkija. Csikszentmihalyi on määritellyt tekijät, jotka edesauttavat flow-tilaan pääsyä, ja eräänä tärkeimmistä hän toteaa olevan sen, että tavoitteet ovat oikeassa suhteessa käytettäviin resursseihin.

Tavoitteet ovat ylipäätäänkin avaintekijöitä kaikenlaisessa menestymisessä, sillä tavoitteet ohjaavat kaikkea toimintaamme – joko tietoisesti tai tiedostamatta. Kun tavoitteemme on riittävän haastava, mutta ei toisaalta tunnu myöskään ylivoimaiselta, antaa se meille juuri oikeanlaisen odotusarvon suoritustamme ja menestystämme ajatellen.

Oikeanlainen tunnetila

Tunnetilamme määrittää pitkälti sen minkälaista käyttäytymistä ja toimintaa saamme aikaiseksi. Tunnetilaamme taasen vaikuttaa pääasiassa kaksi tekijää: fysiologiamme ja ajattelumme.

Huippusuorituksen edellyttämä optimaalinen tunnetila vaatii oikeanlaisen fysiologian (mm. selkärangan ja pään asento, katse ylöspäin, rintakehä eteenpäin jne.), sillä oikea fysiologia lähettää aivoillemme ja hermostollemme silloin oikeanlaisen, itsevarmuudesta kertovan viestin.

Ajattelumme puolestaan muodostuvat pääasiassa sisäisestä keskustelustamme sekä mielikuvistamme. Se, minkälaista sisäistä keskustelua käymme ja millä sävyllä, vaikuttaa suuresti tunteisiimme. Samoin myös mielikuvat joita katsomme: näemmekö kuvia onnistumisista vai kenties epäonnistumisista?

Pelkästään siis jo oikein määritellyillä tavoitteilla ja tarkoituksenmukaisella tunnetilalla voimme saada aikaan todella merkittäviä parannuksia suorituskyvyssämme. Toki huippusuoritukseen liittyy vielä muitakin tekijöitä. Kaikkia edellä mainittuja ja muitakin menestykseen ja huippusuoritukseen liittyviä tekijöitä voidaan kuitenkin harjoittaa ja parantaa varsin nopeasti mm. tehokkailla NLP-harjoituksilla ja -tekniikoilla.

Yllämainitut elementit ja harjoitteet liittyvät myös olennaisina osina Huippusuoritusvalmennukseen, jonka tarkoituksena on osaltaan auttaa ihmisiä saavuttamaan haluamaansa menestystä käytännössä millä tahansa elämänalueellaan.

Lisää aiheesta myös oheisessa videossani.
Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti