perjantai 30. maaliskuuta 2012

Lentopelko – ja miten päästä siitä eroon

Lentopelko – kuten itse asiassa lähes kaikki pelkomme – on opittu pelko ja sen vuoksi siitä voi myös oppia pois. Nykytietämyksen mukaan meillä on syntyessämme ainoaan kaksi pelkoa: korkealta putoamisen pelko ja kovien äänien pelko. Kaikki muut pelot ovat siis jossain vaiheessa tavalla tai toisella opittuja.

Esimerkiksi korkean paikan pelko voi syntyä monelle jo varhaislapsuudessa alkaessamme tutkimaan ympäristöämme. Kiivetessämme esim. ensin porrastuolille ja siitä edelleen vaikka pöydälle ja ikkunalle, äitimme on saattanut pelästyä ja huutaa (kovalla äänellä): ”Hui kauheaa! Älä kiipeä sinne!” Mielemme luo nopeasti yhteyden korkealle paikalle kiipeämisen ja pelon välille. Lentopelko voi niin ikään ”tarttua” vanhemmiltamme istuessamme vaikka lentokoneessa pelosta jäykkänä olevan äidin vieressä tai toisaalta esim. koettuamme jonkin meitä pelottaneen tilanteen tai tapahtuman lentämiseen liittyen. Syitä voi olla monia.

Itse asiassa, ollessamme lapsia mielemme on kuin avonainen malja, johon ympärillämme olevat ihmiset suorastaan kaatavat omia käyttäytymismallejaan, pelkojaan ja muita uskomuksiaan (tästä lisää mm. kirjassani ”Itsensä kehittämisen, menestyksen ja onnellisuuden pieni kirja”).

Pelot ovat pohjimmiltaan tuntemuksia kehossamme, eli siis eräänlainen sarja neurologisia yhteyksiä aivojemme ja eri kehonosien välillä. Jotta pystyisimme tuntemaan pelkoa, jonkin tekijän – joko oman ajatuksemme tai jonkin aistimuksen ulkoisesta maailmastamme – täytyy laukaista tuo sarja neurologisia yhteyksiä.

NLP (Neuro-linguistinen ohjelmointi) on osoittanut, että koska ihminen voi oppia kyseisen neurologisten yhteyksien sarjan erittäin nopeasti, samainen ihminen voi myös oppia muuttamaan sen lähes yhtä nopeasti.

Lentopelkoa poistettaessa NLP:n keinoin, on tärkeää, että NLP-valmentaja selvittää ensin henkilön lentopelkoprosessin eli strategian. Kun prosessi on selvillä, sen muuttaminen henkilölle tarkoituksenmukaisemmaksi on yleensä varsin nopea toimenpide. Yleisimmin käytetään mm. Fast Phobia Cure –tekniikkaa, jossa lentopelkoprosessi ikään kuin käännetään kulkemaan takaperin. Muita varsin tehokkaita tekniikoita ovat esim. tunteiden pyöritys vastakkaiseen suuntaan, erilaiset Swish Patternit sekä sisäisen keskustelun muokkaaminen. Samoja tekniikoita voi hyödyntää lähes kaikkiin pelkoihin.

Ennen minkään pelkotilan poistoa on kuitenkin aina varmistettava, että henkilölle on hyödyllisempää olla kokematta kyseistä pelkoa kuin kokea se. Kaikilla peloillakin on tiedostamattomassa mielessämme jokin positiivinen tarkoitus. Joitain pelkoja ei ole hyvä poistaa. Esimerkiksi on mielestäni vain hyvä, että ihminen pelkää ylittää katua, jos parin metrin päässä on kovaa vauhtia lähestyvä bussi.

Lentopelkoakin poistettaessa on siis varmistettava, että henkilö on tietoisesti vakuuttunut siitä, että lentopelosta eroon pääsy on hänelle hyödyksi ja että sen poistaminen edistää hänen onnellisuuttaan elämässä. Jos lentopelko – tai mikä tahansa muu pelko – rajoittaa elämääsi, on kuitenkin mielestäni täysin tarpeetonta kärsiä siitä, sillä avun siihen saa todennäköisesti erittäin nopeasti ja vaivattomasti osaavan NLP-valmentajan ohjauksessa. Kuten yleensäkin, suosittelen, että varmistat NLP-valmentajasi olevan NLP:n kehittäjän, Dr. Richard Bandlerin, lisenssoima. Näin varmistat sen, että kyseisen NLP-valmentajan tiedot ja taidot on hankittu NLP:n alkulähteiltä ja että ne ovat ajantasaiset.Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

1 kommentti:

  1. moi, kiinnostava sinällään tää menetelmä. olen paljon matkusteleva lentopelkoinen ja tuntuu että viime vuosina on melkein käynyt pahemmaksi. jännitys jotenkin kumuloituu vuosi vuodelta, hassua sinällään, luulisi että kokemuksen kertyessä homma kävisi helpommaksi. olen nyt miettinyt, miten tässä pääsisi kehittymään parempaa kohti mutta kaiken maailman ensyklopedia-artikkelit ja matkailufoorumien lentopelko-vinkit eivät tarjoa paljoa parempaa kuin että mene finnairin kurssille ja juo viinaa ennen lentoa. luulisi sitä että parempiakin keinoja on nyky psykologia kehittänyt! ja ilmeisesti siis onkin. kiintoisaa.

    VastaaPoista