perjantai 17. helmikuuta 2012

Henkinen valmennus ja voittaminen


Luin tässä hiljattain Suomen Golflehden 8/2010 artikkelia ”Voittaminen.” Artikkelin alussa todetaan:
”Kolmesti PGA Tourilla voittanut Kirk Triplett on sanonut, että ero missatun cutin ja voiton välillä on ainoastaan korvien välissä.”
Ajatusta tukee myös tapaus Tiger Woods: aiemmin niin ylivoimainen golfpelaaja ei ole voittanut yhtään kilpailua sen jälkeen kun hänen elämänsä meni skandaalien vuoksi sekaisin. Tigerin lyöntitaidot sinällään tuskin ovat kadonneet minnekään.

Suomen Golflehden artikkelissa haastatellaan todellista valmennusgurua Erkka Westerlundia, joka toteaakin mm. seuraavaa:
”Mielestäni henkisen valmennuksen tulisi olla osa päivittäistä harjoittelua. Henkinen valmentautuminen on suomalaisen huippu-urheilun suurin kehitysmahdollisuus.”
Itse lisäisin tähän, että se ei ole pelkästään suomalaisen huippu-urheilun suurin kehitysmahdollisuus, vaan se on kaikenlaisen liikunnan ja urheilun, esiintymistaidon, myyntityön ja ties minkä kaiken suurin kehitysmahdollisuus.

Mitä henkisiä ominaisuuksia huippusuoritukseen sitten tarvitaan? Vastaus ei ole aivan yksiselitteinen, sillä eroja on valtavasti yksilöiden ja ihan pelkästään urheilulajienkin kesken. Yleisesti ottaen suurta hyötyä on esimerkiksi hyvästä keskittymiskyvystä, paineensietokyvystä, optimaalisesta suhtautumisesta epäonnistumisiin ja halusta voittaa. Ehkä tärkeimpänä yleishyödyllisenä henkisenä kykynä on kuitenkin kyky mennä kilpailusuorituksen aikana ”flow”-tilaan.

Kuten osoitan mm. kirjassani Itsensä kehittämisen, menestyksen ja onnellisuuden pieni kirja,” flow-tilaan pääsemiseksi on olemassa tiettyjä elementtejä, joiden tulee täyttyä. Näistä ehkä perustavinta laatua on käsillä olevan haasteen ja käytettävissä olevien resurssien välinen suhde. Tämän lisäksi tulee toki huomioida monia muitakin tekijöitä, jotka vaihtelevat runsaasti eri yksilöiden välillä. Nämä ovat kuitenkin kartoitettavissa ja näiden eri tekijöiden vahvistamiseksi tai esiin tuomiseksi on olemassa runsaasti erilaisia henkisen valmennuksen tekniikoita.

Loistava esimerkki on hyvän ystäväni ja henkisen valmennuksen asiakkaani Timo Räkköläisen valmistautuminen ja menestyminen yli kymmenen vuoden kilpailutauon jälkeen eri kamppailulajien SM- ja MM-kisoissa (katso Timon ”Kisatempausvideo” täältä). Tuloksena oli vajaan kolmen kuukauden sisällä kaksi SM-kultaa hapkidossa, amatöörien maailmanmestaruus vapaaottelussa, MM-pronssi lukkopainissa sekä SM-pronssi taekwondossa (Timo oli matkalla taekwondon suomenmestaruuteen, mutta joutui keskeyttämään semifinaaliottelunsa kun reidestä repesi lihas). Timolle rakennettiin käytännössä kuuden kuukauden flow-tila, jonka avulla tuo kaikki oli mahdollista.
”Uskon, että tällä hetkellä sekä yksilö- että joukkuelajit ovat saman haasteen edessä. Meidän tulee entistä enemmän keskittyä yksilön kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, ettemme jää liikaa maailman huipusta yksilötason ominaisuuksissa – tärkeimpänä henkisten ominaisuuksien kehittäminen.”
-Erkka Westerlund (Suomen Golflehti 8/2010)
Eräs tärkeä tekijä, joka usein sivuutetaan huippu-urheilusta ja huippusuorituksista puhuttaessa, on harjoittelun ja valmistautumisen mielekkyys ja ilo.

Kilpailut ovat niitä tilaisuuksia joissa fyysiset ja henkiset osaamiset ja ominaisuudet mitataan, mutta kilpailuissa menestyminen vaatii aina harjoittelua. Niinpä aivan yhtä tärkeää menestyksen kannalta on se, että urheilija nauttii myös harjoittelusta ja valmentautumisesta kilpailuihin. Lisäksi, jos ainoa nautinnon tuoja urheilussa on kilpailujen voittaminen, urheilija voi pudota varsin raskaasti tyhjän päälle urheilu-uran päättyessä (me kaikki olemme saaneet lukea mediasta runsaasti surullisia esimerkkejä heistä).

Jos urheilija sen sijaan osaa nauttia myös matkastaan kohti menestystä, hänellä on paljon paremmat mahdollisuudet siirtää nuo kyvyt ja ominaisuudet myös perinteisempään työelämään tai yrittäjyyteen. Onneksi meillä on heistäkin runsaasti esimerkkejä – valitettavasti vain media ei ole niin kiinnostunut heistä, että me kaikki voisimme oppia enemmän heidän esimerkeistään.

Henkinen valmennus urheilussa – ja monessa muussakin elämänhaasteessa – on mielenkiintoinen aihe, jota tulen käsittelemään vielä paljon tulevissa blogeissani ja artikkeleissani. Itse asiassa, tiedä vaikka kirjoittaisin seuraavan kirjani tuosta aiheesta…


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti