keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Proaktivisuuden hyödyt joukkueurheilussa

Parisen viikkoa sitten vietin useita tunteja tekemällä eräälle Veikkausliigassa pelaavalle jalkapallojoukkueelle LAB profiloinnin.

Eräs seikka, joka kiinnitti huomioni profiileja tutkiessani oli pelaajien proaktiivisuus. Voimakkaasti proaktiivinen henkilö määritellään henkilöksi, joka toimii vähäisellä harkinnalla tai ilman harkintaa ja motivoituu tekemisestä. Toinen ääripää, jota me NLP:ssä kutsumme reaktiiviseksi henkilöksi, on henkilö, joka on motivoitunut odottamaan, analysoimaan, harkitsemaan ja reagoimaan.

Jalkapallossa, niin kuin monessa muussakin joukkueurheilulajissa, mahdolliset proaktiivisuuden edut riipuvat paljolti pelaajan pelipaikasta sekä roolista joukkueessa. Esimerkiksi hyökkääjälle on hyödyllistä olla voimakkaan proaktiivinen. Ratkaisevalla maalintekohetkellä hyökkääjän tulisi olla proaktiivinen ja yksinkertaisesti tehdä maali. Jos hän alkaa analysoimaan tilannetta ja pohtimaan mihin kulmaan hänen pitäisi pallo sijoittaa tai pitäisikö hänen hakea vielä parempaa maalintekopaikkaa parin harhautuksen kautta, puolustaja tulee mitä todennäköisimmin ja potkaiseen pallon pois hänen ulottuviltaan.

Topparilla sen sijaan saattaa olla jonkin verran hyötyä ainakin jonkin asteisesta reaktiivisuudesta. Hänen tulisi kyetä jatkuvasti analysoimaan vastustajajoukkueen pelaajien liikkeitä, jotta hän voisi sijoittua oikein kentällä sekä reagoida vastustajien hyökkäyksiin. Kun ottaa kuitenkin huomioon pelin luonteen ja vauhdin, ei puolustajallakaan ole aina liiemmälti aikaa pohdiskella ja analysoida tilanteita. Heidän tulee myös kyetä toimimaan proaktiivisesti ilman epäröintiä, kun tilanne sitä vaatii.

Huippusuorituksia voidaan saavuttaa myös Huippusuoritusvalmennuksen avulla - oli kyse sitten urheilusta, esittävistä taiteista tai liike-elämästä.

Jos olet erityisen kiinnostunut joukkueurheilulajien valmentamisesta, suosittelen myös luettavaksesi maailman menestyksekkäimmän joukkueurheiluvalmentajan Phil Jacksonin kirjaa Sacred Hoops: Spiritual Lessons of a Hardwood Warrior.
Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti