perjantai 14. marraskuuta 2014

Henkinen ja fyysinen hyvinvointimme

Moni kuvittelee, että iän myötä ihmisen hyvinvointi alkaisi muka vähetä. Toki ikääntyminen tuo mukanaan omia erityispiirteitään ja haasteitaan, mutta me voimme siitä huolimatta vaikuttaa itse varsin merkittävästi omaan hyvinvointiimme – huolimatta siitä minkä ikäisiä olemme.

Itse täytin vajaa vuosi sitten 50. Oman näkemykseni mukaan olen nyt siis noin puolivälissä elämääni. Toiset viisikymmentä vuotta on siis vielä edessä. Minun aikomuksenani on elää tuo jälkimmäinen puolikas vielä paremmin ja elinvoimaisemmin kuin ensimmäinen puolikkaani.

Sen verran olen kuitenkin jo matkan varrella oppinut, että sohvalla löhöilemällä ja kaljaa kittaamalla se ei tule onnistumaan. Omaan hyvinvointiin on syytä panostaa – sekä henkisellä että fyysisellä tasolla.

Toisaalta olen myös huomannut, että hyvinvointiin panostaminen ei kuitenkaan vaadi mitään hurjia ponnisteluja tai jatkuvaa työtä.

Kysymys on lopun kaiken niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin parempien valintojen tekemisestä.

Me voimme ihan itse valita miten aikamme vietämme. Valitsemmeko aktiviteetteja, jotka vievät meitä kohti huonompaa terveyttä vai aktiviteetteja, jotka tuottavat meille hyvää oloa ja terveyttä? Tai hieman perspektiiviä muuttamalla: Valitsemmeko välittömän mielihyvän vai pitkäaikaisen hyvinvoinnin?

Usein välittömän mielihyvän valitseminen saattaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Pikku kaljapöhnä tai herkkujen mässyttely saattavat tuottaa nopeasti mielihyvää, mutta niiden tuottama mielihyvä ei kestä kauaa ja usein niiden jälkiseurauksena on aiempaa huonompi olo.

Sohvalla löhöilyn ja kaljan kittauksen sijaan esimerkiksi liikunnan harrastaminen ei ehkä tuota kaikille välittömästi samanlaista mielihyvän tunnetta, mutta pidemmällä aikavälillä liikunnan valitsemisen hyödyt tulevat esiin aina vain korostetummin.

Edessä olevaan elämään kannattaa siis varautua hieman pidemmällä perspektiivillä – ainakin, mikäli haluaa nauttia hyvästä olosta myös elämän jäljellä olevalla ajalla.

Fyysistä hyvinvointia voi siis parantaa varsin yksinkertaisilla valinnoilla (esim. liikunta vaiko sohvalla löhöily?). Oma valintani kohdistuu varsin usein tuohon liikuntaan. Tämän valinnan hyvänä puolena on lisäksi se, että liikunnan jälkeen jää silti ihan riittävästi aikaa myös sohvalla löhöilyynkin, jos niin haluaa.

Alla yksi esimerkki liikuntaharrastuksestani voimaharjoittelun muodossa.Entäpä sitten henkinen hyvinvointi?

Vaikuttaa siltä, että valtaosa suomalaisista painaa työelämässä n. 40 vuotta, minkä jälkeen tapahtuu kertalaakista iso muutos eläköitymisen muodossa. Yhtäkkiä päivän aktiviteeteista katoaa kahdeksan tuntia.

Jotkut passivoituvat eläkkeelle siirtymisen myötä, toiset taas ryhtyvät toteuttamaan pitkään hautomia unelmiaan.

Mutta mitäpä jos emme odottaisikaan yli 60-vuotiaiksi, vaan alkaisimme toteuttaa pieniä ja isompia haaveitamme jo aiemmin matkan varrella?

Vaikka edellä ehdotinkin, että meidän tulisi katsoa elämäämme hieman pidemmälle valintoja tehdessämme, ehdotan myös, että meidän tulisi nauttia elämästämme tässä ja nyt.

Tämä taas tarkoittaa usein mielemme rajoitteiden poistamista.

Mielemme rajoitteet voivat esiintyä eri muodoissa, kuten esim. rajoittavina pelkoina tai rajoittavina uskomuksina. Pelkäämmekö kenties tehdä jotain, joka voisi tuoda meille uutta nautintoa elämäämme? Uskommeko ehkä, että ei tämän ikäisenä enää voi sellaisia asioita tehdä? Tai jotain muuta vastaavaa?

Entäpä jos meillä ei olisikaan tällaisia rajoitteita? Mihin kaikkeen oikeasti kykenisimmekään? Mitä kaikkea oikeasti haluaisimme kokeilla?

Itseäni on suurimman osan elämästäni rajoittanut korkean paikan pelko (tästä koko jutusta kerron enemmän blogikirjoituksessani Turhista peloista on turha kärsiä), josta pääsin muutama vuosi sitten eroon NLP-kurssilla. Päästyäni tästä rajoittavasta pelosta, olen voinut nauttia eri asioista aivan uudella tavalla, kuten nyt vaikka huikeista maisemista tai laskuvarjohypystä (katso alla oleva video).


Tarkoituksenani ei nyt todellakaan ole patistaa kaikkia ihmisiä kokeilemaan laskuvarjohyppyä. Tarkoituksenani on pikemminkin herättää sinussa kysymys: ”Mitä sinä haluaisit tehdä tai kokeilla, jos sinua ei rajoittaisi jokin pelko tai uskomus?”

Tästä henkisessä hyvinvoinnissa mielestäni on pitkälti kysymys. Vapaudesta tehdä niitä asioita elämän aikana, jotka tuovat meille mielihyvää ja onnellisuutta. Kuolinvuoteella on enää turha surra tekemättä jääneitä asioita.

Mikä tahansa rajoittaakaan sinua tekemästä sitä, mikä lisää sinun hyvinvointiasi tai onnellisuuttasi, on mitä suurimmalla todennäköisyydellä jollain tapaa poistettavissa – kunhan vain ryhdyt toimeen niin kauan kuin elämää on vielä jäljellä.

Hyvinvoinnista ja onnellisuudesta on pitkälti kyse myös kirjassani Oma sininen meresi, joka on monella tapaa opas oman elämän hallintaan ja siitä nauttimiseen.

Pointtini on kuitenkin tämä: fyysinen ja henkinen hyvinvointimme on omissa käsissämme. Ne valinnat, joita teemme päivittäin, vaikuttavat siihen, miten me voimme tänään ja tulevaisuudessa.

Miten sinä haluat voida?

Toivottavasti hyvin.


Tilaa myös Hannu Pirilän ilmainen uutiskirje ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti