sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Miksi emme ymmärrä toisiamme?

Oletko koskaan tullut miettineeksi, mistä erilaiset erimielisyydet, kiistat ja näkemyserot oikein johtuvat?

Oletko joskus kokenut, että et kerta kaikkiaan ymmärrä, miten joku toinen ihminen voi ajatella tuolla tapaa?

Mistä tämä oikein johtuu?

Tämä johtuu siitä, että meillä jokaisella on aivan oma käsityksemme siitä, mitä todellisuus on. Meillä jokaisella on eräänlainen ”todellisuustunneli,” jossa me elämme. Ja kellään meistä tuo todellisuustunneli ei ole sama asia kuin todellisuus.

Me jokainen koemme todellisuuden siis aivan omalla tavallamme.


Mistä tämä sitten johtuu?

Tämä johtuu siitä, että siitä hetkestä lähtien, kun me synnymme tähän maailmaan, me lähdemme kehittämään omaa todellisuuttamme, perustuen siihen, mitä me koemme, mitä me opimme ja miten me lähdemme tekemään tulkintoja asioista.

Alkuun, ollessamme aivan pieniä lapsia, siinä 0-7 ikävuoden välillä, meillä ei ole minkäänlaista omaa suodatinjärjestelmää, minkä perusteella suodattaa sisään tulevaa informaatiota. Niinpä kaikki ympärillämme olevat ihmiset pääsevät ikään kuin kaatamaan omia uskomuksiaan ja omia arvojaan pieneen mieleemme. Näistä me sitten alamme muodostaa omia tulkintojamme ja ajatuksiamme siitä, mitä asiat tarkoittavat, mitä meille tapahtuu. Näistä tulkinnoista me alamme muodostaa omaa todellisuuttamme maailmasta. Meille muodostuu oma ”todellisuuskarttamme,” joka määrittelee meille, mikä on tärkeää, mikä on totta, mitä me uskomme ja niin edes päin.

Tälle ”todellisuuskartallemme” me ryhdymme sitten hakemaan todisteita. Niin kuin Robert Anton Wilson on sanonut: ”What the Thinker thinks, the Prover will prove,” eli ”mitä ajattelija ajattelee, sen todentaja todentaa.” Ja tätä me teemme jatkuvasti omissa aivoissamme.

Me haluamme olla oikeassa. Kukaan meistä ei tykkää olla väärässä. Tämän vuoksi me haemme luonnostaan todisteita sille, mitä me ajattelemme ja uskomme olevat totta. Näin me siis muodostamme itsellemme sen todellisuustunnelin, jossa me elämme.

Se on kuitenkin vain meidän oma todellisuutemme.

Sen vuoksi me niin usein ihmettelemme, miten tuo toinen ihminen voi ajatella noin? Se hänen ajattelunsa on syntynyt siinä elämän varrella, perustuen hänen kokemuksiinsa ja hänen tulkintoihinsa, muodostaen hänelle omanlaisen todellisuustunnelinsa. Ja sellaisen kautta me kaikki elämme.

Mitä asialle sitten voi tehdä?

NLP:ssä (neuro-lingvistisessä ohjelmoinnissa) yhtenä perusolettamuksena on, että meillä jokaisella on oma todellisuutemme, oma karttamme, ja että tuo kartta ei ole sama kuin maasto. Tunnistamalla ensinnäkin oman karttamme ominaisuuksia ja sitä, minkälainen oma karttamme on, minkälaisessa ”todellisuudessa” itse elämme, me voimme halutessamme lähteä muokkaamaan, laajentamaan ja muuttamaan sitä NLP-tekniikoiden avulla.
Me voimme siis muuttaa omaa todellisuuskäsitystämme.

Toinen seikka on se, että NLP:n – ja ennen kaikkea sen metamallin ja metaohjelmien avulla – voimme tunnistaa toisen ihmisen todellisuuskäsityksiä ja sitä, minkälainen tuon toisen ihmisen ”kartta” on, minkälaisessa maailmassa hän oikein elää?

Tunnistamalla näitä asioita, voimme hyödyntää tätä tietoa ja auttaa toista ihmistä näkemään asioita kenties eri tavalla. Tämän kautta me voimme hyvinkin helposti saada aikaan muutoksia siihen, miten me kommunikoimme ja mitä me saamme aikaan toisten ihmisten kanssa.

Tämä on todella äärimmäisen kiehtova maailma ja tähän löytyy huikean paljon erilaisia tekniikoita NLP:n maailmasta.

Tilaa myös ilmainen uutiskirjeeni ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Me emme tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetämme viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti