sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Kuinka saada aikaan muutos elämässä?

Tekemällä samoja asioita samalla tavalla, voit saada aikaan ainoastaan samanlaisia tuloksia. Jos haluat, että jokin asia elämässäsi muuttuu, sinun on tehtävä jotain uudella tavalla. Jos haluat tehdä jotain uudella tavalla, se edellyttää muutosta myös ajattelussasi.

Monia ihmisiä muutos, jopa pienikin, hirvittää. Samanlaisuus ympäristössä ja toiminnassa tuo turvallisuuden tunnetta. Mutta entäpä jos toisin toimimalla asiat muuttuisivat paremmiksi, jopa turvallisemmiksi? Useimmiten sitä ei tiedä, ellei oikeasti kokeile.


Jos nyt hetkeksi pysähdyt miettimään, mikä voisi olla sellainen asia elämässäsi, jonka haluaisit olevan paremmin, niin mikä se asia olisi? Ehkä löydät niitä useampiakin.

Kuinka kauan olet halunnut tuota muutosta? Mitä olet tehnyt muutoksen aikaansaamiseksi? Mitä siitä seuraisi, jos oikeasti toteuttaisit muutoksen? Nämä ovat kysymyksiä, jotka usein askarruttavat monia.

Ennen kuin lähdet toteuttamaan mitään muutosta, varsinkaan mitään merkittävämpää, on ensin syytä pohtia hetki, onko tuo muutos ylipäätään tarpeellinen tai edes hyväksi sinulle. Paras tapa selvittää asia, on mennä mielessään katsomaan tulevaisuuteen ja nähdä ja kokea muutoksen seuraukset.

Toimi siis seuraavasti (lue ohjeet kokonaan ennen kuin teet tämän harjoitteen):
  1. Määrittele se muutos, jonka haluaisit tehdä.
  2. Määrittele se hetki, jolloin haluaisit, että tuo muutos on tehty (huomaa, että tämä ei sido sinua mihinkään – sinun ei ole pakko toteuttaa muutostasi tiettyyn päivämäärään mennessä).
  3. Ota muutama syvä hengitys, sulje silmäsi kevyesti ja rentoudu.
  4. Miellä eteesi se tulevaisuuden hetki, jolloin tuo muutos on toteutunut ja astu siihen hetkeen. Aivan fyysisesti ota siis askel tai kaksi ja astu siihen tulevaisuuden hetkeen.
  5. Kun astut siihen hetkeen, näe mielessäsi missä silloin olet. Mikä on se ympäristö, miltä siellä näyttää? Mikä siinä ympäristössä on muuttunut, nyt kun olet tehnyt tuon muutoksen? Mitkä asiat ovat nyt paremmin, onko jokin asia huonommin? Keitä muita siellä on? Miltä he näyttävät, mitä he tekevät? Miellä kaikki, mitä voit ympärilläsi nähdä, niin hyvin ja aidosti kuin mahdollista.
  6. Pysyen edelleen siinä ympäristössä ja hetkessä, kiinnitä seuraavaksi huomiota siihen, mitä ääniä kuulet. Onko siellä lintujen laulua, aaltojen pauhua tai jotain muuta? Kuuluuko siellä ihmisten ääniä? Jos kuuluu, mitä he sanovat, mikä on heidän äänensävynsä? Sanotko kenties jotain itsellesi, joko ääneen tai mielessäsi? Jos sanot, niin mitä ja minkälaisella sävyllä?
  7. Pysyen edelleen tuossa ympäristössä ja hetkessä, kiinnitä huomiota mahdollisiin tuoksuihin tai makuihin. Onko siellä meren tuoksua tai samppanjan makua tai jotain muuta?
  8. Lopuksi, kiinnitä huomiosi tuntemuksiisi. Miltä sinusta nyt tuntuu, kun olet tehnyt tuon muutoksen? Missä päin kehoa tuo tunne on ja mikä se tunne on (onko se kihelmöintiä, lämpöä, kylmyyttä, painetta, tykytystä tai jotain ihan muuta)? Miten tuo tunne liikkuu kehossasi?
  9. Nyt kun koet tuon tilanteen kaikkien aistiesi avulla, pohdi hetki, mitä hyviä asioita tuo muutos tuo tullessaan:
  10. Mitä hyvää siitä seuraa sinulle?
  11. Mitä haittavaikutuksia siitä on sinulle?
  12. Mitä hyvää siitä seuraa ympäristöllesi sekä muille ihmisille?
  13. Mitä haittavaikutuksia siitä on ympäristöllesi ja/tai muille ihmisille?
  14. Kun olet pohtinut hetken näitä asioita ja olet valmis, voit taas ottaa askeleet takaisin sinne, missä alun alkujaan olit ja avata silmäsi.

Koettuasi mahdollisimman elävästi kaiken sen, mitä muutos tuo tullessaan, ota vielä eteesi kynä ja paperia ja kirjaa vastaukset muutamaan kysymykseen:
  • Mitä tapahtuu, jos toteutat muutoksen?
  • Mitä tapahtuu, jos et tee muutosta?
  • Mitä ei tapahdu/jää tapahtumatta, jos teet muutoksen?
  • Mitä ei tapahdu/jää tapahtumatta, jos et tee muutosta?

Kun nyt katsot ylös kirjaamiasi vastauksia, sinulle pitäisi olla hyvin selvää, kannattaako sinun toteuttaa muutos. Jos toteat, että ei kannata, niin yksinkertaisesti unohda koko juttu. Jos taas toteat, että sinun kannattaa tuo muutos toteuttaa, niin toteuta se.


Miten muutos sitten toteutetaan?



Muutoksen toteutus riippuu luonnollisesti siitä, missä olet tällä hetkellä ja minne olet muutoksesi kanssa menossa. Tärkeintä on, että tiedät muutoksen olevan hyväksi sekä sinulle että ympäristöllesi ja sen sinä olet jo selvittänyt. Seuraava vaihe on tehdä muutokselle suunnitelma. Tähänkin on luonnollisesti monia eri tapoja. Tässä kuitenkin yksi varsin helppo ja toimiva:
  1. Palaa mielessäsi siihen hetkeen, kun olet toteuttanut muutoksen. Näe, mitä silloin näet; kuule, mitä silloin kuulet; tunne, miltä silloin tuntuu. Oikein koe se tilanne niin elävästi kuin vain pystyt.
  2. Seuraavaksi miellä jonkinlainen aikajana siten, että menneisyys on takanasi ja tulevaisuus edessäsi.
  3. Käänny ympäri ja katso menneisyyden aikajanaa tuosta tulevaisuuden hetkestä taaksepäin ja huomaa, mitä asioita on täytynyt tapahtua nykyhetken ja tuon tulevaisuuden hetken välillä, jotta olet saanut toteutettua tuon muutoksesi. Minkälaisia toimenpiteitä se on edellyttänyt? Keneen olet ollut yhteydessä, mistä olet hankkinut apua tai tietoa, minkälaisia konkreettisia askeleita olet ottanut? Merkkaa kaikki mieleesi tulevat asiat aikajanalle jollain tavoin.
  4. Kun olet merkannut aikajanallesi riittävästi asioita, käänny taas ympäri siten, että menneisyys on taas takanasi.
  5. Lähde kävelemään hitaasti takaperin tuosta tulevaisuuden hetkestä kohti nykyhetkeä, pistäen merkille ne asiat, joita matkan varrella on tapahtunut ja jotka olet aikajanallesi merkannut.
  6. Kun pääset nykyhetken kohdalle, pysähdy. Nykyhetken kohdalla seisten, katso aikajanaa ja niitä asioita, joita tulet tekemään toteuttaessasi haluamasi muutoksen. Mikäli tarvetta esiintyy, tee vielä muutoksia tuohon suunnitelmaan.
  7. Kun olet tyytyväinen suunnitelmaasi, tee päätös suunnitelman ja muutoksen toteuttamisesta.
  8. Pistä merkille, mikä on ensimmäinen askeleesi ja päätä, milloin otat sen.
  9. Astu sivuun nykyhetken paikalta. Suunnitelmasi on valmis. On aika ryhtyä toteuttamaan haluamaasi muutosta.

Jos  kaipaat lisää NLP-työkaluja muutoksen tekemiselle, erittäin tehokkaita sellaisia saat NLP:n peruskurssilta. NLP on muutoksen työkalu, jonka avulla voit poistaa mielesi rajoitteita haluamasi muutoksen tieltä ja toteuttaa muutoksesi. Mitä isommasta muutoksesta on kysymys, sitä enemmän NLP:stä on sinulle hyötyä.




Tilaa myös ilmainen uutiskirjeeni ja saat aika ajoin tietoa ja vinkkejä valmennusten, koulutusten, hekilökohtaisen kehittymisen sekä NLP:n maailmasta. Lupaan, etten tule tukkimaan sähköpostilaatikkoasi jatkuvilla viesteillä, vaan lähetän viestejä ainoastaan silloin tällöin, kun mielenkiintoista tiedotettavaa ilmenee.

Kirjoita alla olevan lomakkeen ylimpään kenttään sähköpostiosoitteesi, keskimmäiseen kenttään etunimesi, alimpaan kenttään sukunimesi ja klikkaa sitten "Subscribe" -painiketta. Niin helppoa sen on.

Liity postituslistalle:

* indicates required


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti